Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy gyereket nem lehet tölcsérrel megetetni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A gyermekkori étvágytalanság olyan probléma, amit erőltetéssel nem lehet megoldani - mondta az InfoRádió által megkérdezett gyermekorvos.

Nem kell mindig mondani a gyereknek, hogy egyen végre - javasolta Tholt Katalin.

"Ahol nem annyira téma ez, és nem emlegetik naponta, nem szorgalmazzák: »miért nem etted meg, sovány vagy, nem lesz erőd, látod, milyen finomat főztem«, tehát elsiklanak fölötte, ott talán hamarabb visszatér a normál étvágy."

A szülő példamutatása fontos, de az se legyen demonstratív - tanácsolta a gyermekorvos.

"A gyerekekben, ez természetes, szinte már újszülött kortól kezdve kialakul az önérvényesítés igénye. Kamaszkorban ez már drámai is lehet. Ha valamit nagyon akarnak és az neki nem tetszik, egyre erősebb az ellenállása."

Tóth Katalin úgy fogalmazott, egy gyereket nem lehet tölcsérrel megetetni.

"El fog jönni az a kamaszkor, amikor ő spontán érvényesíteni fogja azt, amit szervezete megkíván."

A gyermekorvos ugyanakkor hangsúlyozta, a tartós, legyengülést és betegségeket okozó étvágytalanságot mindenképpen ki kell vizsgálni.

Több mint kétszázféle vírus okozhat náthás megbetegedést ősszel. Tholt Katalin a megelőzés fontosságára hívja fel a szülők figyelmét.

A bölcsődébe, óvodába kerülés után a gyerek szinte törvényszerűen náthás lesz - fogalmazott a gyermekorvos az InfoRádió Aréna című műsorában.

"A másik cinikus megjegyzésem, amit a szülőknek szoktam mondani, hogy a nátha nem betegség, az egy állapot és nyugodjanak meg, csak májusig tart."

A kisgyerekeknél legalább kétszázféle vírus okozhat cseppfertőzéssel terjedő náthás megbetegedést - tette hozzá Tholt Katalin.

"A vírus ott van a másik gyerek torkában, orrában. Összekerülnek, és óhatatlanul átadják egymásnak."

A vírusok terjedésének elsősorban a hideg kedvez - hívta fel a figyelmet a gyermekorvos.

"Amit mi megfázásnak nevezünk, az azt jelenti, hogy hideg közegben, hideg nyálkahártyában csökken a helyi immunvédelem, tehát a náthavírus vígan szaporodik."

Oltóanyag nincs, marad a megelőzés - mondta Tholt Katalin.

"Az orrtisztításnak van egy menetrendje. Mindig csodálom, hogy külföldön az orrszívó porszívót nem ismerik és nem szabadalmaztatták, az egy nagyszerű találmány. Amióta azt használják - elég régen vagyok a pályán -, drámaian lecsökkent a középfülgyulladások száma."

Tholt Katalin szerint az őszi időszakban érdemes vitamint adni a gyerekeknek.

Hanganyag: Exterde Tibor, Herczeg Zsolt