eur:
392.78
usd:
367.82
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Magyar séfek a Gasztronómiai Világszövetség versenyének világdöntőjében

A magyar csapat mindhárom tagja dobogós helyezést ért el a hétvégén a Gasztronómiai Világszövetség (WACS) közép-európai meleg konyhás szakács- és cukrászversenyén a Prágai Expón, ezzel ketten bejutottak a világ legjobb szakácsainak 2016-os világdöntőjére.

Az október 1. és 4. között zajlott megmérettetésen a cseh, a német, a lengyel, és a román versenyzők között Domonkos Dávid cukrász kategóriában első helyezést, Elek Richárd felnőtt szakács kategóriában második helyezést, Hack Barnabás junior kategóriában harmadik helyezést ért el - tájékoztatta a csapatot felkészítő Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) az MTI-t.

Így Domonkos Dávid és Elek Richárd Magyarországot képviselheti a 2016-os WACS világdöntőn, melyet a görögországi Thesszalonikiben rendeznek. A Global Chefs Challenge versenyen a világszövetség hét kontinentális régiójából tizennégy ország képviselteti magát felnőtt szakács kategóriában, junior szakács és cukrász kategóriában pedig hét.

2007-ben a WACS azzal a céllal hívta életre a versenyt, hogy lehetőséget teremtsen a több mint 100 tagország közel 10 millió séfje számára, hogy egy közös, élő, melegkonyhás verseny alkalmával megmérettethessék magukat világszinten.

A versenymunka, azaz a menü összeállításakor a világszövetség központilag határozza meg a fogásonkénti fő alapanyagokat, melyeket kötelezően fel kell használniuk a versenyzőknek. Minden szakácsnak 3 óra áll rendelkezésére, hogy elkészítse az előételből, főételből és desszertből álló háromfogásos menüjét, amelyet ötperces időeltolódásokkal tálal a zsűrinek.

A cukrászok esetében a kötelezően előírt Valrhona csokoládét tartalmazó tányérdesszert mellé egy szintén csokoládé fő alapanyagú, legalább 60 centiméter magas művészi díszmunkát is el kell készíteniük. Erre összesen 6,5 óra áll rendelkezésükre.

A közép-európai verseny házigazdája idén Prága, valamint a PVA szakkiállítás volt, ahol közel 28 ezer négyzetméteren több száz kiállító és közel 35 ezer látogató jelent meg a vendéglátás és turizmus minden területéről.

A 2014-es luxembourgi kulináris világbajnokságon való magyar részvételhez hasonlóan, 2015-ben is támogatást vállalt a Nemzetgazdasági Minisztérium a magyar versenyzők részvételének biztosításában.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×