eur:
393.87
usd:
365.14
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Csökkenteni kell a koraszülések számát

A koraszülések megelőzését és a csecsemőhalálozás csökkentését tűzte ki célul a Melletted a helyem Egyesület. A szervezet alapítója elmondta: felvilágosító kampányokra, oktatásra és nővérekre van szükség, hogy javuljanak a statisztikai adatok Magyarországon. A legfrissebb adatok szerint minden tizedik gyermek koraszülöttként jön világra.

"A koraszülés Magyarországon népbetegség, az elmúlt 20-25 évben ebben semmifajta pozitív változás nem történt, a mai napig 9% a koraszülöttek aránya, nagyjából mindegyik tizedik gyerek koraszülöttként jön világra" - mondta Nádor Csaba főorvos, a Honvédkórház Koraszülött Intenzív osztályának vezetője.

Ezt szeretné az egyesület társadalmi összefogással, tájékoztató kampánnyal, a lakosságot célba véve hosszú távon 8 százalék alá szorítani, így sokkal több koraszülött maradhatna életben. Ha sikerül lenyomni ezt a számot és a koraszülött intenzív osztályokon minél jobb körülmények között meggyógyítani és hazaadni a koraszülött babákat, akkor hosszú távon a csecsemőhalálozás is levihető volna 4 ezrelék alá.

Magyarországon a születéstől az első életévig meghalt gyerekek száma jelenleg 5 ezrelék körüli, míg az Európai Unió fejlett országaiban ez a szám 4, de sok helyen csak 2-3 ezrelék. Magyarországon 450 csecsemő hal meg évente, és ebből 300 koraszülött.

Az egyesület akkor lenne elégedett, ha a várandós gondozás a mainál is sokkal jobban működne és olyan szűrővizsgálatokat is beépítenének a várandós gondozásba, amivel a koraszülés arányát csökkenteni lehet. Fel kell hívni a döntéshozók figyelmét arra, hogy Magyarországon, a koraszülött osztályokon feleannyi nővér dolgozik, mint amennyi szükséges volna. A minimális nővérlétszám az optimálistól nagyon messze van, így nem lehet jó eredményeket elérni.

Egy olyan platform biztosítása a cél, ahol elindulhat egy párbeszéd a különböző szereplők között. A lényeg elsősorban tehát a figyelem felhívása, a párbeszéd biztosítása és oktatási tevékenység, tehát a nővérek és az orvosok oktatásának elősegítése is az egyesület feladatai közé tartozik.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×