Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csökkenteni kell a koraszülések számát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A koraszülések megelőzését és a csecsemőhalálozás csökkentését tűzte ki célul a Melletted a helyem Egyesület. A szervezet alapítója elmondta: felvilágosító kampányokra, oktatásra és nővérekre van szükség, hogy javuljanak a statisztikai adatok Magyarországon. A legfrissebb adatok szerint minden tizedik gyermek koraszülöttként jön világra.

"A koraszülés Magyarországon népbetegség, az elmúlt 20-25 évben ebben semmifajta pozitív változás nem történt, a mai napig 9% a koraszülöttek aránya, nagyjából mindegyik tizedik gyerek koraszülöttként jön világra" - mondta Nádor Csaba főorvos, a Honvédkórház Koraszülött Intenzív osztályának vezetője.

Ezt szeretné az egyesület társadalmi összefogással, tájékoztató kampánnyal, a lakosságot célba véve hosszú távon 8 százalék alá szorítani, így sokkal több koraszülött maradhatna életben. Ha sikerül lenyomni ezt a számot és a koraszülött intenzív osztályokon minél jobb körülmények között meggyógyítani és hazaadni a koraszülött babákat, akkor hosszú távon a csecsemőhalálozás is levihető volna 4 ezrelék alá.

Magyarországon a születéstől az első életévig meghalt gyerekek száma jelenleg 5 ezrelék körüli, míg az Európai Unió fejlett országaiban ez a szám 4, de sok helyen csak 2-3 ezrelék. Magyarországon 450 csecsemő hal meg évente, és ebből 300 koraszülött.

Az egyesület akkor lenne elégedett, ha a várandós gondozás a mainál is sokkal jobban működne és olyan szűrővizsgálatokat is beépítenének a várandós gondozásba, amivel a koraszülés arányát csökkenteni lehet. Fel kell hívni a döntéshozók figyelmét arra, hogy Magyarországon, a koraszülött osztályokon feleannyi nővér dolgozik, mint amennyi szükséges volna. A minimális nővérlétszám az optimálistól nagyon messze van, így nem lehet jó eredményeket elérni.

Egy olyan platform biztosítása a cél, ahol elindulhat egy párbeszéd a különböző szereplők között. A lényeg elsősorban tehát a figyelem felhívása, a párbeszéd biztosítása és oktatási tevékenység, tehát a nővérek és az orvosok oktatásának elősegítése is az egyesület feladatai közé tartozik.

Hanganyag: Kálló Izabella