Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Előzzük meg a szívbajt!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ma van a szív világnapja. A Kardiológiai Világszövetség kezdeményezésére tartják 2000 óta. E napon a szív- és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre hívják fel a figyelmet.

Az iparilag fejlett országokban első számú haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri betegségek. Magyarországon minden második ember ilyen típusú betegségekben hal meg. Édes István, a Debreceni Egyetem Kardiológiai Klinikájának vezetője mégis azt mondja: az elmúlt években megfigyelhető volt némi javulás.
 
"Van egy csomó olyan betegség, ami népbetegségnek tekinthető, tehát nagyon gyakori, ilyen például a szívinfarktus vagy a szélütés. Bár nagyon sokat javult a túlélés, de még mindig azt lehet mondani, hogy az infarktus esetében egy éven belül még mindig meghal a betegek kicsit több mint tíz százaléka. Jó lenne ezt az arányt tíz százalék alá szorítani, az már egy megfelelő szintű európai adat lenne. Korábban, tizenöt-húsz évvel ezelőtt ez az érték még több mint harminc százalék volt."

Édes István szerint akinek a családjában előfordult már cukorbetegség, annak több dologra érdemes odafigyelnie.
 
"Kerülni kell az elhízást, a rizikófaktorokat, a dohányzást, ellenőriztetni kellene a koleszterinszintet, fontos, hogy a normál tartományban legyen és egy kicsit kerülni kellene az édességeket, próbáljunk egy kicsit egészségesebb étrendet kialakítani."
 
Múlt hétvégén a Városligetben rendezték meg a Szívünk Napját, amelynek gazdag programkínálatában ezúttal főként a mozgás egészségmegőrző szerepére hívták fel a figyelmet.
 

Hanganyag: Németh Zoltán