eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ciklon örvénylik! - A hétvége időjárásáról

Túlnyomóan derült lesz az ég, napos, száraz idő várható, az éjszaka képződő ködfoltok gyorsan feloszlanak. Az Alpokalján lehetnek felhősebb időszakok. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de napközben északnyugaton délkeleten megélénkül.

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

Túlnyomóan derült lesz az ég, napos, száraz idő várható, az éjszaka képződő ködfoltok gyorsan feloszlanak. Az Alpokalján lehetnek felhősebb időszakok. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de napközben északnyugaton délkeleten megélénkül, a Fertő térségében olykor meg is erősödik délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 0, -5 fok között, a fagyzugos helyeken -5 fok alatt alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 6, 10 fok között valószínű.

Az időjárási helyzet Európában:

A Brit-szigetek felett ciklon örvénylik, amelynek frontrendszere Franciaországon és az Ibériai-félszigeten át húzódik. Ez a légörvény határozza meg kontinensünk nyugati felének időjárását: ott általában erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső. Enyhe az idő, 10 fok felett alakul a csúcshőmérséklet, de Dél-Spanyolországban néhol 20 fok is előfordul.

Hasonlóan változékony az idő Észak-Európában, különösen a sarkkörön túl, ahol erőteljes a nyugati áramlás. Elszórt hózáporok a jellemzők, az erős szél hordja a havat, ami a -4, -9 fokos maximum-hőmérséklettel együtt kifejezetten zorddá teszi az időjárást. Azonban ettől nem is olyan messzire dél felé már kellemesebb idő van: Dél-Skandináviában és a Baltikumban fagypont körüli értékeket mérnek, bár itt is felhős az ég, és elszórtan havazik. Közép- és Kelet-Európa időjárására egy nagykiterjedésű anticiklon nyomja rá a bélyegét, amely száraz, csapadékmentes időt okoz.

A völgyekben - különösen az Alpokban és a Cseh-Morva-medencében - köd, illetve alacsonyszintű felhőzet képződik, amely helyenként tartósan megmarad. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását is ez az anticiklon alakítja. Távolodik ugyan tőlünk, de továbbra is száraz légtömeg érkezik fölénk, ami túlnyomóan derült, napos időt eredményez.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×