Csúcsához közelít az influenzajárvány

Infostart
2015. február 12. 12:41
Az elmúlt héten is nőtt az influenzajellegű megbetegedések száma Magyarországon, de az emelkedés már nem olyan dinamikus, mint korábban. Dánielisz Ágnes, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője az InfoRádiónak azt mondta: 1-2 hét múlva lehet a járvány a csúcspontján.

Továbbra is terjed az influenza; egy hét alatt több mint 22 százalékkal emelkedett az influenzajellegű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma - mondta el az InfoRádiónak Dánielisz Ágnes, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője.

"A múlt héten 87 500 beteg fordult orvoshoz. A betegek száma továbbra is emelkedik. Bár az emelkedés üteme csökkent, de így is 22 százalékkal többen fordultak orvoshoz, mint egy héttel korábban" - ismertette a szakember.

A fővárosban és 15 megyében emelkedett, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom és Tolna megyében nem változott, Fejér megyében negyedével csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

Békés megyében a betegek száma egy hét alatt két és félszeresére nőtt. A legtöbb beteget Tolna, Győr-Moson-Sopron, Békés és Pest megyében regisztrálták, a legkevesebbet Csongrád, Heves és Zala megyében. Két megye (Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye) kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzás megbetegedést.

A betegek csaknem 31 százaléka gyerek, 36 százaléka 15 és 34 év közötti, de a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek csaknem 25 százaléka.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a megelőzés fontosságáról beszélt. A rendszeres és alapos kézmosásra hívta fel a figyelmet; egyúttal a vírusfertőzés elleni küzdelem további elemeként nevezte meg a fertőtlenítést a közintézményekben, tömegközlekedési eszközökön, ahol sokan megfordulnak, és az informálást.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást