Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ez nyerte Magyarország Cukormentes Tortájának háziversenyét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Dióval, rozmaringgal, szilvával és zabliszttel készült rozmaringos szilvatorta nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyt.

A hobbicukrászoknak szóló versenyt, amelyen a legfinomabb és legegészségesebb, "otthon" készült tortát választották ki, Szász Kinga nyerte.

A rozmaringos szilvatortában nincs fehér liszt és hozzáadott cukor, kalória- és szénhidrátszegény, így egy cukorbeteg étrendjébe is nyugodtan beilleszthető - tájékoztatta a tortaversenyt meghirdető Egy Csepp Figyelem Alapítvány hétfőn közleményben az MTI-t.

A pályázatra, amelyre bárki nevezhetett, aki nem cukrász ipartestületi tag, a szakmai zsűri új kreációkat várt, amelyeknél az innováció, az esztétika és az ízek harmóniája együtt jellemzi az édességet. Mintegy 50 torta nevezett, ezek közül tíz egytől egyig hozzáadott cukortól mentes édesség került a döntőbe. Közülük Szász Kinga rozmaringos szilvatortája ízvilágával, a diabetikus fehér csokoládé, a dió, a rozmaring, a tejszín és a zabliszt arányos felhasználásával emelkedett ki. A nyertes 24 szeletes torta 14,4 gramm szénhidrátot és 174 kalóriát tartalmaz szeletenként.

Díjat kapott továbbá a diétás pekándiós sajttorta karamell réteggel készítője, Herczegné Knap Daniella és ribizlis zsályás túrótortájáért Gerő Eszter.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012-ben hirdette meg először a "Magyarország Cukormentes Tortája" Háziversenyt. Az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa állította össze. A verseny nemcsak cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a döntős receptek hamarosan kikerülnek az alapítvány blogjára (http://cukkerberg.blog.hu/). A pályázóknak fehér liszt és hozzáadott cukor nélkül kalória- és szénhidrátszegény tortát kell készíteniük, amely egy cukorbeteg étrendbe is nyugodtan beilleszthető.