Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Aggasztóan sok sót fogyasztanak az amerikai gyerekek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Aggasztóan sok sót fogyasztanak az amerikai gyerekek, ezzel nő az esélye, hogy később magas lesz a vérnyomásuk és szívbetegek lesznek - figyelmeztet jelentésében az amerikai járványügyi központ (CDC).

A jelentés a 2009-2010-es országos egészségügyi és táplálkozási felmérés adatain alapul. A kutatók azt állapították meg, hogy a 6-18 éves amerikai gyerekek több mint 90 százaléka több sót eszik, mint amennyi egészséges lenne: átlagosan körülbelül napi 3,3 milligrammot, és ebbe nem számolták bele az asztalnál az ételhez adott sót. Az amerikai gyerekek számára ajánlott napi nátriumbevitel kevesebb mint 2,3 milligramm.

A jelentés alapján a nátriumbevitel mintegy 65 százaléka bolti készételből, 13 százaléka gyors- vagy pizzaéttermek fogásaiból, kilenc százaléka az iskolai menzáról származik. Az amerikai gyerekek sófogyasztásának körülbelül 43 százaléka csak tízféle ételből áll össze, ezek a pizza, a kenyér és a péksütemények, a felvágottak és húskészítmények, a rágcsálnivalók, a szendvicsfélék, a sajt, a csirkefalatok, a tésztaételek, a mexikói fogások és a kész levesek.

"Túl sok gyerek eszik túl sok sót, az eredmény a felnőtt kori magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatának növekedése. A legtöbb só a készételből és a gyorséttermi fogásokból származik, nem a sószóróból. Ha csökkentjük a sófogyasztást, azzal segítünk, hogy elkerüljék a tragikus és költséges egészségügyi következményeket" - mondta Tom Frieden, a CDC igazgatója.