eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Ismeri az energiaitalok veszélyeit?

Csak átmenetileg növelik a teljesítményt az energiaitalok, amelyek nagy mennyiségben akár rosszullétet, kiszáradást vagy ájulást is okozhatnak - mondta az InfoRádióban Maurovich Horvat Pál kardiológus, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika adjunktusa.

"Az energiaitalok egy bizonyos ideig fokozzák az emberi szervezet anyagcseréjét és így a teljesítőképességet is, azonban ez csak átmeneti, extra pörgést biztosítanak ugyan, de az alvást nem helyettesíthetik" - hangsúlyozta Maurovich Horvat Pál.

"Két erős kávé koffeintartalmától akár négy-ötnek a hatóanyaga is bennük lehet" - mondta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika adjunktusa. A kardiológus kiemelte: a kávéra, az erős fekete teára koffeines serkentőként gondolunk, de az energiaitalokra már ritkábban, pedig ha túlzásba visszük, nagy veszélyei lehetnek. "Főleg a fiatal szervezetre vagy fel nem ismert szívhiba esetén, hiszen a koffein azon kívül, hogy felpörgeti a szervezetet, jelentősen megemeli a szívfrekvenciát, a vérnyomást. Számos olyan hatása van, ami ájuláshoz, szívritmuszavarhoz, legrosszabb esetben hirtelen szívhalálhoz is vezethet" - hangsúlyozta Maurovich Horvat Pál.

"Semmiképpen nem tanácsos az energiaitalokat nap mint nap nagy mennyiségben fogyasztani, mert a szervezet hozzászokhat ehhez a nagy koffeintartalomhoz. Különösen veszélyes, ha napozáskor vagy sportolás előtt, közben isszuk ezeket annak reményében, hogy egy kis extra energiára tegyünk szert, hiszen erős vízhajtó hatásuk révén melegben és sportoláskor is gyorsan kiszárítják a szervezetet, ami szintén ájuláshoz, de legrosszabb esetben tragédiához is vezethet" - figyelmeztetett a kardiológus.

"Néha és kis mennyiségben fogyasztva nagy problémát nem okozhat, de a rendszeres, nagy mennyiség okozhat gondot. Az is, hogy egyre több fiatal - reggeli helyett - energiaitallal indítja a napot. Gyakori, hogy a koffeintartalmát fogyasztási adagra adják meg, de egy doboz akár két adag is lehet, mégis általában mindenki egyszerre issza meg, a gyerekek is. Sőt már lehet kapni egy-másfél literes kiszerelésben is, amiben akár tíz kávé koffeintartalma is lehet" - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika adjunktusa.

"Az energiaital függőséget okozhat, olyannyira, hogy ha megvonjuk a szervezettől, elvonási tünetek - fejfájás, remegés, hányinger - is jelentkezhetnek" - emelte ki Maurovich Horvat Pál.

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika adjunktusa felhívta a figyelmet, hogy az energiaital alkohollal kombinálva nemcsak azért veszélyes, mert extrán károsítja a májat, a vesét és a szívet, hanem azért is, mert rontja az ítélőképességet. "Mindkettő vízhajtó hatású, a szervezet méregtelenítő képessége még inkább romlik, az alkoholnak még erősebb lesz a hatása, és még lassabban ürül ki a szervezetből. Az energiaital a központi idegrendszeren keresztül serkentő hatást vált ki, az alkohol épp ellenkezően hat, ez így nagyon veszélyes tud lenni, mert igen jelentősen befolyásolja a helyzetfelismerést, gátolja a saját korlátaink pontos felmérését. Az energiaital dolgozik bennünk, ezért úgy érezzük, nem állunk alkoholos befolyásoltság alatt, pedig magas a véralkoholszint, lassulnak a reflexek, az ítélőképesség, ez különösen autóvezetés esetén veszélyes" - magyarázta a Maurovich Horvat Pál.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×