eur:
394.07
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

ÁNTSZ: országszerte nagyon magas lehet a parlagfű pollenkoncentrációja

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet előrejelzése szerint a hétvégén a parlagfű pollenkoncentrációja országszerte elérheti a nagyon magas szintet - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-vel.

A záporok, zivatarok környezetében átmenetileg mérséklődhet a terhelés - tették hozzá.

Emellett a kültéri allergén gombák spóraszáma általában közepes-magas, de helyenként, elsősorban az alternaria koncentrációja ugyancsak nagyon magas lehet.

Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat észlelései szerint a csalánfélék virágporának mennyisége jellemzően a közepes, a libatopféléké az alacsony-közepes tartományban alakul. A pázsitfüvek pollenkoncentrációja általában alacsony szintű, de esetenként közepes is lehet. Az üröm, az útifű, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a kenderfélék pollenje valószínűleg csak alacsony koncentrációban lesz jelen - írta az ÁNTSZ.

Az ÁNTSZ csütörtökön azt közölte, hogy a napokban tetőzik a parlagfű pollenkoncentrációja. A környezet-egészségügyi intézet a parlagfűpollen-riasztási rendszer 6 fokozatú skáláján 4-es riasztást adott ki. Az ÁNTSZ azt írta: csak az ország nyugati és északi részén jobb valamivel a helyzet, de még ezeken a területeken is 3-as szintű riasztás van érvényben.

Kiemelték: ilyen helyzetben az arra érzékenyeknek számolniuk kell azzal, hogy asztmás tüneteik akár rohamszerűen jelentkezhetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×