Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meddig kell kibírniuk az allergiásoknak?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tetőzik a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben, sötétbordó, a 6-os skálán 4-es fokozatú riasztást adott ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet - mondta az InfoRádióban Páldy Anna, az intézmény megbízott főigazgatója.

"Az idei parlagfűszezon eléri lassan a csúcsát, vagy talán már el is érte, ez azt jelenti, hogy az elmúlt héten mért pollenkoncentráció lassan csökkenni fog. A méréseink és az ezek alapján készült térkép azt mutatja, hogy az ország nyugati és északi részén meglévő, viszonylag keskenyebb sávtól eltekintve az ország nagy részén mért pollenkoncentráció igen magas, tehát már a négyes fokozatú riasztásnak megfelelő napi pollenkoncentrációt mértük, azaz a koncentráció 200 és 499 pollenszem/köbméter között volt ezeken a területeken, az ország nagy részére a sötétbordó riasztást adtuk ki."

"A sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy szeptember harmadik-negyedik hetében már csökken a parlagfű koncentrációja, ehhez hozzájárulhat az, ha ismét esik az eső. Ha nem esik, még pár napig fennmaradhat ez a nagyon magas pollenkoncentráció, de azután fokozatosan csökkenni fog függetlenül attól, hogy lesz eső vagy nem. Az eső a csökkenés mértékét tudja befolyásolni. Egy hosszantartó, elnyúló, szeptemberi eső drasztikusan csökkenti a pollenkoncentrációt, egyébként egy elhúzódó, lassan csökkenő szezonvégre kell számítani, ami eltarthat október közepéig is."

"Sajnos azt kell mondani, hogy ez a magas koncentráció rohamszerű tüneteket okoz: nagyon heves orrfújást, könnyezést, de előidézhet nehézlégzést, fulladást is, azoknál, akik kissé hajlamosak az asztmás tünetekre, tehát nagyon komolyan kell venni az óvintézkedéseket. Tartózkodni kell parlagfűvel szennyezett területek látogatásától, kirándulásokat ilyenkor nem szabad tervezni ilyen helyekre. Ha nem lehet elkerülni, a betegeknek mindenképpen ajánljuk a maszk, porszűrő álarc használatát, ami nagymértékben csökkenti a lokális pollenexpozíció hatását."

Hanganyag: Kálló Izabella