eur:
393
usd:
366.79
bux:
66639.49
2024. április 25. csütörtök Márk

Új barlangi mélységi rekord a Bükkben

Új barlangi mélységi rekordot állítottak fel a barlangkutató Szinva Csoport tagjai: a kutatók elérték a 275 méteres mélységet a bükki Bányász-barlangban március 15-én.

A kutatást vezető Rántó András a Felsőtárkányban szerdán tartott sajtótájékoztatón elmondta: a Bükki Nemzeti Parkban, Lillafüred és Bánkút között található Bányász-barlangot az 1960-as évek közepén kezdték el feltárni. A több hullámban folytatott kutatás során 87 méteres mélységig jutottak el akkor a barlangászok.

A feltárás 2010-ben vett új lendületet: a több barlangász egyesület tagjaiból szerveződött Szinva Csoport kisebb bontás után új kürtőkre bukkant - közölte Rántó András.

Négy év alatt, idén március 15-én jutottak el az új rekordmélységig, megelőzve ezzel az eddigi "csúcstartó", ugyancsak a Bükkben lévő, 254 méter mély István-lápai-barlangot - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×