Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Élhal - Szorongatja egymást a sügér és a magyar bucó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hajszálnyi előnnyel vezet a sügér! Ezt jelentette vasárnap délben a Magyar Haltani Társaság, ám nem sokkal később már azonos eredménnyel úszott a két hal az Év Hala szavazáson.

Az év utolsó hónapja nemcsak a halfogyasztásban, hanem a halainkkal kapcsolatos ismeretterjesztésben is csúcsidőszak. Ilyenkor érkezik ugyanis finiséhez az a közönségszavazás, amelyen eldől, hogy a Magyar Haltani Társaság jelöltjei közül melyik viselheti 2014-ben az Év Hala címet.

Az októberben immár ötödik alkalommal megindított év hala versenyben kezdetben a Balaton "látott hala", a garda vezetett, de néhány nap múlva már a fokozottan védett magyar bucó állt az élen. Ám hamarosan mindkettőjüket megelőzte az országszerte gyakori és népszerű sügér. A garda nagyon elmaradt versenytársaitól, és nemrég még úgy tűnt, hogy a magyar bucó sem tud "lépést tartani" a horgászhalként kedvelt sügérrel. November végére azonban sikerült úgy felzárkóznia, hogy ismét teljesen nyílttá vált a verseny.

December elejéig háromezren szavaztak a Magyar Haltani Társaság honlapján, s a tavalyi részvételi adatok alapján még ugyanennyi voksra lehet számítani. Mivel a két élhal eredménye alig különbözik, az elsőség kérdése a horgászok és a természetvédők további aktivitásán múlik. December 31-éig még bárki véleményt nyilváníthat a haltani társaság honlapján.