Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Húsosak a magyar katonák

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyaros ételeket szeretik a katonák, például a székelykáposztát vagy rántott húst - mondta az InfoRádiónak a Magyar Honvédség mesterszakácsa. Gulyás Károly hozzátette, törekszenek arra, hogy több zöldséget és gyümölcsöt is kapjanak a katonák.

A menüket úgy állítják össze, hogy az a lehető legváltozatosabb legyen. De emellett az is fontos, hogy a szükséges kalóriamennyiséget - amire a fizikai munkájukhoz szükség van - megkapják a katonák, minden egyes napon. Úgy kell kalkulálni az ételkínálat összeállításánál, hogy a forintkeretbe is beleférjenek és lehetőség szerint az idényjelleget is szem előtt tudják tartani - hangsúlyozta Gulyás Károly.

Ebédidőben minden nap kétféle leves és háromféle főétel közül lehet választani a honvédségnél. A mesterszakács elmondta, hogy szerepel a kínálatban egy erősebb, 2000-2500 kalóriaértékű főétel, de van könnyített menü is. Ezt elsősorban a honvédségnél dolgozó hölgyek részesítik előnyben. "Ugyan nem fitnesz, de megfelel az egészséges táplálkozás követelményeinek, könnyű, sült, párolt húsokról, zöldségköretről van szó. Ezek az ételek 1000-1500 kalóriát tartalmaznak.

A legnépszerűbb fogások a katonák körében a magyaros ételek. A mesterszakács a rántott szeletet és a székelykáposztát említette.

A Magyar Honvédség táplálásáért felelős Gulyás Károlyt azután kereste meg az InfoRádió, hogy kiderült, Norvégiában minden hétfőn csak vegetáriánus ételt kapnak a katonák. A mesterszakács szerint, nálunk a vega-nap bevezetéséhez szemléletváltozásra lenne szükség. A megvalósításnak, mint mondta, elvi akadálya nincs, fel vannak rá készülve. Ha lesz rá igény, a kínálatba is bekerülhet a húsmentes menü.

A heti egyszeri húsmentes menü a szervezetünknek nem jelent nagy kiesést - mondta az InfoRádió kérdésére Antal Emese dietetikus. Hozzátette: sőt, a magyaroknál még hasznos is lehet, mivel túl sok zsiradékot fogyasztanak.

Ha tudjuk, hogy vannak rizikófaktoraink, például a túlzott só-vagy zsiradékfogyasztás, akkor jó, hogyha kicsi lépésekkel, fokozatosan változtatunk az étrendünkön. Erre megfelelő lehet a heti egyszeri húsmentes menü, mert kevesebb zsiradékbevitelt jelenthet.

A vegetáriánus menü nem ajánlott a dietetikus szerint gyerekeknek, időseknek, és a legyengült szervezetűeknek.

Hanganyag: Kálló Izabella és Gál Ildikó