Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy kínai vette meg a legendás kaliforniai borgyűjteményt - Brutális ár

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy kínai vevő vette meg a legendás kaliforniai Opus One borászat 600 palackját a Sotheby's aukciósháztól, amely egyetlen tételben 165 000 dolláros (36,7 millió forint) villámáron kínálta a nemes nedűket.

Jamie Ritchie, a Sotheby's borrészlegének egyesült államokbeli vezetője kedden közölte, hogy a borokat New Yorkból Ázsiába szállítják hajón, és a száz darab eredeti fadobozban őrzött küldemény biztosan meg fog érkezni a kínai újév január 31-i kezdetére.

Az illetékes elmondta, hogy volt licitáló az Egyesült Államokból és egy Indiából is, de a kínai vásárló volt az első, aki kiperkálta a kért összeget. Márpedig a villám licit lényege éppen az volt, hogy aki elsőként fizeti ki a kért összeget, azonnal elviheti a palackrengeteget. Egy személy alacsonyabb összeget ajánlott fel, de azt nem fogadták el - közölte.

Ritchie szerint a szokatlan értékesítés ötlete azután merült fel benne, hogy valaki besétált az üzletbe és megkérdezte, érdekelné-e az aukciósházat a kaliforniai Robert Mondavi és a bordeaux-i Philippe de Rothschild báró által létrehozott borászat kultikussá vált nedűjének egy jelentős gyűjteménye.

Ha nem sikerült volna egy tételben eladni a gyűjteményt, amelyben 1998 és 2005 közötti évjáratok sorakoznak, akkor darabonként értékesítették volna a palackokat.