eur:
394.03
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Eladják a legértékesebb gyémántot

Ma adják el a valaha árverésre került legértékesebb gyémántot, egy színét és tisztaságát tekintve egyaránt tökéletes rózsaszín követ, amely a Sotheby's aukciósház genfi licitjén keres új gazdát magának.

Az 59,60 karátos Pink Star értékét több mint 60 millió dollárra (18 milliárd forintra) becsülik. A gyémántot a De Beers egy dél-afrikai bányájában találták 1999-ben, csiszolatlanul 132,5 karátos volt. A genfi székhelyű Steinmetz Diamonds vásárolta meg, a nagyközönségnek 2003-ban mutatták be csiszolva.

A gyűrűbe foglalt kő 2,69-szer 2,06 centiméteres, vastagsága 1,36 centi. Súlya 11,92 gramm, vagyis grammonként ötmillió dollárt, karátonként egymilliót ér becslések szerint.

Az oválisra csiszolt Pink Star a legnagyobb az úgynevezett fancy vivid pink (élénk fantázia rózsaszín) és az internally flawless (belül tökéletes) kategóriában, vagyis a legintenzívebb színű és szinte tökéletesen tiszta gyémántról van szó. Az ilyen gyémántok között már egy ötkarátos is ritkaságnak számít, a Pink Star ezért a maga 59,60 karátjával felbecsülhetetlen jelentőségű és a legnagyobb természeti kincsek közé tartozik a Földön.

A ház nem közölte, hogy ki az eladó.

Az árverési rekordot jelenleg egy 24,78 karátos, ugyancsak rózsaszín gyémánt, a Graff Pink tartja, amelyet 45,55 millió dollárért árverezett el a Sotheby's 2010 októberében, szintén Genfben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×