Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felkészületlen turisták lepik el a kirándulóhelyeket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre több a felkészületlen és felelőtlen turista a magyarországi erdőkben - panaszolják a szakértők azt követően, hogy a pilisi Rám-szakadékban egy férfi megsérült, a mentésére induló tűzoltó pedig meghalt. Rényi Zsolt, az iKaland hivatásos túravezetője azoknak ad tanácsot, akik nem akarják életveszélybe sodorni magukat és másokat.

Egyrészről örvendetes, hogy egyre többen járnak a szabadba, ám ennek árnyoldala az , hogy egyre több a felkészületlen turista - mondta el az InfoRádióban a túravezető.

Rényi Zsolt tájékoztatás szerint a magyarországi erdők - különösen a Pilis szurdokai - nagyon veszélyesek tudnak lenni attól függően, hogy éppen hogyan alakul az időjárás. Az emberek leginkább ősszel szoktak felkerekedni és nekivágni a természetnek, ám ilyenkor párás, nedves az idő, rosszabbak a látási viszonyok és sokkal csúszósabbak a szurdokok is.

A legfontosabb teendő az, hogy előre mérjük fel: mennyi ideig fog tartani a túra és milyen időre számíthatunk - hívta fel a figyelmet a túravezető. Számításba kell venni azt is, hogy hirtelen tud változni az időjárás. Az autóban ülve pedig sokszor nem is gondolunk bele abba: milyen hideg tud lenni az erdőben - jegyezte meg a szakember.

Márpedig a hidegben koordinációs képességünk nagymértékben sérül, és ilyenkor születhetnek olyan rossz ötletek, amelyek például a Rám-szakadéki balesetnél is, hogy letérnek a turisták a kijelölt útvonalról - jelezte Rényi Zsolt.

A túravezető nagyon fontosnak minősítette a túrázáshoz a megfelelő öltözködést. Érdemes kellően barázdált, a lábnak tartást adó túracipőt venni. Mellőzni kell az elsősorban tornatermi használatra kialakított sportcipőket, amelyek nagyon hamar csúszóssá válnak, mert barázdáik eltömítődnek sárral és nedves avarral. Elengedhetetlen, hogy legyen a hátizsákunkban még jó időben is vízhatlan ruházat.

Rényi Zsolt azt is elmondta: a természetvédelmi területeken a turistaútvonalakat úgy alakítják ki, hogy azok a lehető legkisebb mértékben veszélyeztessék vagy rongálják az élővilágot. Ám a legnépszerűbb turistavidékeken gyakran látni, hogy a fegyelmezetlenebb túrázók rengeteg plusz ösvényt tapostak. Amellett, hogy ez csúnya, nagymértékben rongálja az erdőt is és felgyorsítja az eróziót - hangsúlyozta a szakember.

Ami pedig a biztonságot illeti: különösen a veszélyesebb terepeken, mint amilyen a Rám-szakadék, igen sok energiát fektettek abba a nemzeti parkok munkatársai, hogy megtalálják az adott szakaszon átvezető legbiztonságosabb útvonalat. Ha valaki erről letér, feleslegesen kockáztatja a saját testi épségét és másokat is veszélybe sodor - figyelmeztetett a túravezető.

Hanganyag: Herczeg Zsolt