Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Betiltják az avarégetést?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jogszabályi változtatásokat és fokozott hatósági ellenőrzéseket szorgalmazott legutóbbi ülésén az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága az úgynevezett részecskeszennyezés visszaszorítására. Lukács András, a Levegő Munkacsoport ülésen meghallgatott elnöke szerint szigorúbb gépjármű-ellenőrzésekre és az illegális hulladék-égetések kivétel nélküli szankcionálására lenne szükség.

Lukács András az InfoRádiónak elmondta, hogy az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tanulmánya szerint Magyarországon évente mintegy 16 ezer ember hal meg idő előtt a részecskeszennyezés következtében, az érintettek átlagosan 10 évet veszítenek az életükből. A felelős mindezért azon apró szemcséknek a tömege, amelyeket elsősorban a gépjárművek bocsátanak ki, illetve a fűtés során kerülnek a levegőbe.

A bizottság megállapította: még nagyon sok a teendő, hogy megfelelő mértékben lehessen csökkenteni ezt a szennyezést - számolt be a Levegő Munkacsoport elnöke. Az egyik legfontosabb feladat a gépjárművek, ezen belül különösen a dízel üzeműek kibocsátásának csökkentése, például autóbuszok lecserélésével, nehézgépjárműveken részecskeszűrők felszerelésével.

Komoly teendők sorakoznak a fűtés területén is, hiszen az utóbbi időben sokan áttértek szilárd tüzelőanyagok használatára, ami nagymértékben növeli a levegő szennyezettségét. Sokan hulladékkal is fűtenek, illetve hulladékot égetnek el a kertjükben , ami szintén nagyon komoly szennyezést okoz. Ezért jogszabály-változtatásokat, illetve fokozott ellenőrzéseket szorgalmaztak a képviselők.

Ezek közé tartozik a a kerti égetések - az avarégetés - betiltása, valamint a tarló, a nád és az illegális hulladékégetés megtiltása - közölte Lukács. Hozzátette: miután gyakran a kályhákban is hulladékot égetnek, a hatóságnak ezt is jogában állhat ellenőrizni. Szóba került emellett a gépjárművek ellenőrzésének szigorítása is.

Hanganyag: Sigmond Árpád