eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Elsőként nyert nagydíjat magyar bor Londonban

Elsőként nyert nagydíjat magyar bor a londoni Decanter magazin versenyén. A villányi Sauska Pincészet 2009-es évjáratú Cuvée 5 vörösbora a 15 font feletti áron kapható bordói házasítások között lett a legjobb - mondta az InfoRádió kérdésére Sauska Krisztián.

Rekord mennyiségű, több mint 14 ezer bort bíráltak az idei Decanter World Wine versenyen, ahol a legrangosabb díjak nyerteseit a közelmúltban hozták nyilvánosságra. Az már május végén tudható volt, hogy a magyar indulók öt regionális trófeát nyertek. Négy tokaji: Dobogó Tokaji Furmint 2011 (Hungarian White over £15 Trophy), Royal Tokaji Furmint 2011 (Hungarian White under £15 Trophy), Royal Tokaji Szt. Tamás Single Vineyard 2007 Tokaji 6 Puttonyos (Sweet Hungarian over £15 Trophy) és Törley Tokaji Doux NV (Hungarian Sweet under £15 Trophy) mellett a Sauska Cuvée 5 2009 Villány (Hungarian Red over £15 Trophy) kapta meg a magas szintű Decanter-elismerést.

Az eredményhirdetés második körében, szeptemberben derült ki, hogy a villányi bor a regionális trófea mellé a legmagasabb szintű elismerést, a nemzetközi trófeát is megkapta. A 32 nemzetközi trófea mellett az idei versenyen 156 bor nyert regionális trófeát, 229 bor arany, 1.665 ezüst és 4.165 bronzérmet, továbbá 3.658 bor kapott ajánlást.

A díjak közül Franciaország hozta el a legtöbb regionális trófeát: 29-et, Olaszország és Ausztrália egyaránt 15-öt, Spanyolország 13-at, Dél-Afrika 14-et és Chile 10-et. A magyar borok közül 5 jutott be ebbe a kategóriába. Regionális trófeát kapott még Törökország az Urla Nero D'Avola, Thaiföld a Monsoon Valley kései szüretelésű Chenin Blanc, és Izrael a Yarden Golan Heights borászat Yarden Heights borával. Anglia három reionális trófeát kapott, az egyiket a Chapel Down Blanc de Blancs érdemelte ki.

A szakmai zsűri több fordulón keresztül pontozta a borokat, figyelembe véve a származást, színt, stílust, évjáratot, szőlőfajtát és az árat (8 árkategóriába sorolták a tételeket). A pontozási rendszer alapján vannak arany, ezüst, bronz, ajánlott borok és az érem nélküliek. Az aranyérmes borok továbbjutottak, földrajzi régiók szerint csoportosították, majd az áruk alapján kettéválasztották őket (10 font alatti ill. feletti kategória). A csoport győztesek megnyerték a regionális trófeát.

A regionális trófeát nyert borokat stílus szerint csoportosították, majd újrakóstolások után nemzetközi trófeákat osztottak az alábbi kategóriákban (10 font alatti és feletti kategóriák miatt összesen 32 nemzetközi díj): pezsgő, rizling, fehér száraz aromatikus, fehér cuvée, savignon blanc, chardonnay, egyfajta szőlőből készült fehérbor, pinot noir, spanyol szőlőfajtából készült vörösbor, bordeaux-i szőlőfajtából készült bor, Rhone-vidéki szőlőfajtából készült vörösbor, egyfajta szőlőből készült vörösbor, vörös cuvée, olasz szőlőfajtából készült vörösbor, édes bor, édes erősített bor, száraz erősített bor.

A legtöbb nevezés Spanyolországból érkezett, összesen 1616 bor. Õket követte Ausztrália (1104), Dél-Afrika (842) és Languedoc-Roussillon (815). Bordeaux 776, Burgundy pedig 479 tételt küldött. Kína összesen 49 bort, Egyiptom négyet, Hollandia hármat, Svédország kettőt, Örményország és Belgium pedig egyet-egyet nevezett.

A Sauska-bor a "Bordeux" kategóriát nyerte meg, ami már azért is igen figyelemre méltó teljesítmény, hiszen az egyéb országok borvidékei mellett csak Bordeaux pincészetei 776 mintát neveztek. A magazin szerint nem kis meglepetés, hogy ez a díj Villányba került.

Az elismerés a borok Oscar-díjának felel meg - mondta az InfoRádió kérdésére Sauska Krisztián. Hozzátette: az elismerés nem egyedül az ő cégének, hanem Villánynak és Magyarországnak is szól, jelzésértékű, hogy egy magyar bor nyerhetett egy ilyen rangos borversenyen.

A teljes beszélgetést az InfoRádió bormagazinjában, a Hordómintában hallgathatják meg szeptember 18-án, este fél kilenckor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×