Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bringával a budapesti buszokon és villamosokon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szeptember 16-ától a Budapesti Közlekedési Központ több járatán egy éven keresztül tesztjelleggel lehetővé teszi kerékpárok szállítását. A fővárosi tömegközlekedésben eddig csak a héven, a fogaskerekűn és a dunai hajón volt szállítható kerékpár, hétfőtől azonban a Fenyőgyöngye és a Mátyáshegy felé közlekedő 65-ös és a 165-ös autóbuszon, a Németvölgyet és Farkasrétet elérő 59-es, 59A villamoson, valamint a zuglói 77-es trolibuszon is.

A Főváros közlekedésszervezőjeként a BKK fontosnak tartja a kerékpározás integrációját közösségi közlekedéssel, a kombinált utazási lehetőségek támogatását, ezért döntött a kerékpárszállítás tesztjellegű bevezetéséről - olvasható a BKK közleményében. 2013 tavaszán fontos lépést tett a Budapesti Közlekedési Központ: miután a hév-járatokon már évek óta lehetőség van a kerékpárok szállítására, kiterjesztették ezt a lehetőséget az előre tervezett karbantartások idején közlekedő hévpótló autóbuszokra is. Felméréseink alapján csak a 60-as járat, azaz a fogaskerekű vonalán egy átlagos hétvégi napon az utazók 18 százaléka él a kerékpárszállítás lehetőségével.

A BKK a tömegközlekedési járatok üzemeltetőivel együttműködve megállapította, hogy a legtöbb járműtípus átalakítás nélkül, míg néhány típus kismértékű átalakítással alkalmas a kerékpárok szállítására. A lehetőségek kigondolásában a Magyar Kerékpárosklub szakemberei is részt vettek, akik támogatják a fokozatos megvalósítást és tesztidőszakot a tapasztalatszerzés céljából. A tesztvonalak kiválasztásakor az ott közlekedő járműtípusokon felül figyelembe vettük a járatok földrajzi elhelyezkedését, illetve az utasforgalmi terhelését is. A tesztben egy-egy autóbusz-, trolibusz- és villamosvonal vesz részt.

Ezen szempontok alapján a választás két hegyi vonalra: az 59-es és 59A villamosra, valamint a 65-ös és 165-ös buszra, illetve a pesti oldalon a hosszú útvonalon közlekedő zuglói 77-es trolibuszra esett.

A lehetőségek kiszélesítése növeli a kerékpározás vonzerejét azáltal, hogy kiegészítő szolgáltatásként szükség esetén van lehetőség a járatainkon eseti kerékpárszállításra, például rossz idő vagy defekt esetén - olvasható a közleményben. A vállalat jellemzően a hegyvidéki és a hosszú, főleg a városkörnyéket kiszolgáló járatok esetében számít nagyobb kihasználtságra. Használati útmutató

A tesztidőszakban valamennyi járművön biztosított a kerékpár-szállítási lehetőség. A kerékpárok szállítását egy vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével, vagy kerékpárbérlettel vehetik igénybe. A kerékpárszállítás díja mellett a személyszállítás díját is meg kell fizetni, tehát a kerékpárosnak saját maga számára is rendelkeznie kell megfelelő jeggyel vagy bérlettel.

Az autóbuszokon és trolibuszokon járművenként legfeljebb két kerékpár szállítható az arra kijelölt helyen, míg a villamosokon kocsinként legfeljebb egy kerékpárt lehet szállítani. A fogaskerekűn továbbra is szerelvényenként legfeljebb 8 kerékpár szállítható.

Fontos tudnivaló, hogy a villamosokon a kerékpárokat rögzíteni kell, erre a célra a járművek utasterében ipari tépőzárakat szereltek fel.

A 65-ös és 165-ös autóbuszon, valamint a 77-es trolibuszon első-ajtós felszállási rend van érvényben, így a kerékpárosnak felszállás előtt, a megállóban az első ajtónál szükséges az utazási jogosultságot bemutatni a járművezetőnek, majd a hátsó ajtón felszállni a kerékpárral együtt. Kérjük, hogy a kerékpárok szállításával és járművön történő elhelyezésével kapcsolatban figyeljék a megállókban és a járműveken a szállítás helyéről és módjáról kihelyezett tájékoztatókat.

Tanácsok a kerékpárok szállításához:

Kerékpár szállítása kizárólag a kerékpáros piktogrammal megjelölt járműveken megengedett.

A kerékpárt az arra kijelölt helyen tegye fel a járművekre.

Az utazás egész időtartama kérjük, hogy a kerékpárt rögzítsék, hogy az utasok biztonságát, a ruhájuk tisztaságát, illetve a jármű épségét ne veszélyeztessék.

A szállítandó kerékpár mérete nem haladhatja meg a 180x130x70 centimétert.

A villamoson olyan kerékpárok nem szállíthatóak, amelyeknek kialakítása miatt nem rögzíthetőek a tépőzárral.

Személyenként egy darab kerékpár szállítható.

A szállítandó kerékpár nem lehet speciális kialakítású (cargo, tandem, motoros stb.).

Amennyiben egy járművön egyidejűleg kerékpáros és kerekesszékes vagy babakocsis utas is utazni kíván, és a számukra biztosított helyek darabszáma ezt nem teszi lehetővé, akkor a kerekes székkel vagy babakocsival közlekedő élvez előnyt a kerékpárossal szemben.

A tesztüzem során a kijelölt autóbuszokon és trolibuszokon első ajtós felszállási rend van érvényben, így kérjük a kerékpárral érkezőket, hogy felszállás előtte először a megállóban az első ajtónál az utazásra és kerékpár szállítására vonatkozó jogosultságot mutassák be, a járműre felszállni típustól függően a kijelölt ajtónál lehet.

Mivel a tömegközlekedési jármű előre meghatározott menetrend szerint közlekedik, fontos, hogy a lehető leghamarabb fel- és leszálljunk kerékpárunkkal.

Tanácsok az utasoknak:

A kerékpárszállításra kijelölt helyen legyenek tekintettel és türelemmel a szállított kerékpárokra.

Kérjük, fogadják türelemmel: a BKK kísérleti jelleggel teszteli a kerékpárszállítást, segítsék kerékpárral utazó utastársaikat a kerékpár elhelyezésében.