eur:
394.99
usd:
370.67
bux:
65121.89
2024. április 19. péntek Emma

Nem terjedt át emberre a lépfene Jászladányban

Az egészségügyi és katasztrófavédelmi hatóságok urai a helyzetnek a Jászladányban feltárt lépfene (anthrax) fertőzéssel kapcsolatban - jelentette ki Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Az államtitkár ismertette: Jászladányban egy 210 darabot számláló birkaállományban lépfenét állapított meg az Állategészségügyi Intézet. Kardeván Endre leszögezte: embereken nem észleltek ilyen megbetegedést.

Közölte: felmérték a falu teljes állatszámát és oltani kezdték az állatokat. Felmérik azt is, hogy az állományból esetleg levágott állatok húsa hová került, mivel ez is fertőzés forrása. Azt a területet, ahol a birkák tulajdonosa állati tetemeket ásott el, szintén elhatárolták, a terület fertőtlenítése már folyik.

Tájékoztatása szerint a helyszínen vannak az állategészségügyi hatóság, a rendőrség, a katasztrófavédelem az ÁNTSZ és a természetvédelem szakemberei. Hangsúlyozta: pánikra nincs ok, korábban is sikerült már megoldani hasonló helyzeteket.

Az államtitkát elmondta: emberről emberre nem terjed a betegség, ugyanakkor végig kell járni a falu összes házát, hogy figyelmeztessenek: ne fogyasszon senki a fertőzött birkahúsból, mert így terjedhet tovább a betegség az emberekre.

A betegség felszámolására megvannak a megfelelő módszerek, és felszámolásán dolgoznak a szakemberek - emelte ki Kardeván Endre. Hozzátette: a betegség egy elhatárolt helyen van, az országban máshol nem fordult elő.

Újságírói kérdésekre válaszolva az államtitkár elmondta, hogy az állattartó szabálytalanságot követett el, amikor az elhullott állatokat elföldelte, ugyanis a megsemmisítésnek megfelelő módja van. A tömeges elhullást pedig jelentenie kellett volna - tette hozzá. Elmondása szerint a hatóságok 23 állatról tudnak, és csak kettőt tudtak megvizsgálni, így azt sem tudják, mikor kezdődött pontosan az állatok elhullása, ezt most nyomozzák.

Az MTI kérdésére az államtitkár közölte: a betegség más kérődzőkre nem terjedt át. Nem is fog - mondta -, a helyszínen lévő állatorvosok ugyanis oltják a betegségre fogékony állatokat. Ismertette: a betegséget egy spórákat termelő baktérium okozza, a spóra a föld alatt akár 60-70 évig is elérhet. A fertőzés eredetét a szakemberek még nem tudták azonosítani.

Gondként említette Kardeván Endre, hogy azokat az állatokat, amelyeket a gazdálkodó elásott, már nem lehet a földből kivenni. Ezt a területet fertőtleníteni kell, hogy a talajvízbe ne kerüljön fertőző anyag, ezen a katasztrófavédelmi szakemberek már dolgoznak.

Az eset a magyar élőállat-exportra az ügy nincs kihatással - mondta.

A betegség tünetei az állatoknál és az embereknél is hasonlóak, hasmenéssel és lázzal jár. Kardeván Endre hozzátette: ha a fertőzött körzetben valaki ilyen tüneteket észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×