Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Miért fáj többet ősszel a torkunk?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre többen fordulnak háziorvoshoz torokfájás, orrfolyás és láz miatt. Komáromi Zoltán háziorvos szerint iskolakezdéskor gyakoriak az ilyen megbetegedések.

Az időjárás szerepe a megbetegedésekben mindenképpen meghatározó, mert ha nem megfelelően öltözködünk - és az utóbbi időben napokon belül 10-15 fokos hőmérséklet-különbséggel kellett szembesülnünk -, akkor könnyen leizzadhatunk vagy megfázhatunk. Ez a szervezetünk reagálását egy esetleges banális vírusfertőzésre is meghatározza, tehát ettől akár jobban megbetegszünk, mint normális ruházkodás mellett, sima meghűlésnél - magyarázta a háziorvos.

Komáromi Zoltán hozzátette: ehhez hozzájárul, hogy a gyerekek otthonról hozott vírusai keverednek egy közösségen belül. Emiatt az iskolakezdés idején rendszeresen meg szokott növekedni a légúti fertőző megbetegedések száma és aránya. Ugyanez történik a karácsonyi szünet után, januárban, amikor visszamennek az iskolába a diákok, és megint csak kicserélik egymás között a vírusaikat.

A tapasztalatok a háziorvos szerint azt mutatják, hogy a megfelelő gyógyszerekkel általában 3-4 nap alatt ezek a betegségek megszűnnek, illetve nem fertőznek tovább. Ám ha egy-két nappal a kelleténél korábban kerülnek vissza a gyermekek a közösségbe, fokozódik a visszafertőződés esélye, illetve tovább fertőzhetik az egészséges társaikat - jegyezte meg Komáromi Zoltán.

A háziorvos hangsúlyozta, hogy a megelőzésben komoly szerepe van a szellőztetésnek. Főleg gyerekközösségekben célszerű óránként átszellőztetni a helyiséget, hogy a levegőben csökkenjenek a kórokozókat tartalmazó cseppek. Ajánlott a gyakori kézmosás, hiszen a fertőzések legnagyobb része abból ered, hogy a gyermekek nem zsebkendőbe köhögnek-tüsszentenek hanem a tenyerükbe, aztán megfognak valamit, amihez a következő gyermek szintén hozzányúl, s ha ezek után kézmosás nélkül enni kezd, máris saját szervezetébe juttatta a kórokozókat.

Ha csak a kézmosásra, a szellőztetésre, a bő folyadékpótlásra és a vitaminban gazdag rendszeres zöldség-gyümölcs fogyasztásra fokozottan odafigyelne mindenki, s emellett sokat tartózkodna a szabad levegőn, védettebbé tenné a szervezetét és el tudná kerülni a megbetegedést - mutatott rá a háziorvos.

Hanganyag: Kálló Izabella