eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Megguglizhatjuk a Machu Picchut is

Hamarosan a Machu Picchu és más inka emlékhelyek is bejárhatók lesznek a Street View-szolgáltatással, a Google ugyanis engedélyt kért - és minden bizonnyal kap is - a perui kormánytól a híres romváros feltérképezéséhez és a szükséges felvételek elkészítéséhez.

A Street View csak nemrég kezdte meg működését a dél-amerikai országban: Peru néhány nagyvárosa, többek közt Lima, Trujillo, Arequipa, Chiclayo és Piura alig egy hónapja barangolható be virtuálisan. A Google 2012 év végén látott hozzá a felvételek elkészítéséhez, és a technológiai óriás munkatársai még mindig nem végeztek. A cég azonban nemcsak a városokat akarja bemutatni, hanem arra is engedélyt kért a perui kulturális minisztériumtól, hogy feltérképezze Chan Chant és a Machu Picchut. Utóbbi kettő vélhetően a Google World Wonder Project elnevezésű, közelmúltban indult "képtárát" gazdagítaná.

Luis Jaime Castillo kulturális miniszterhelyettes szerint Lima csak jól járna azzal, ha a Machu Picchu is bejárható lenne a Street View révén. "Jót tenne az ország hírének, az oktatásnak és a turizmusnak" - idézte a politikust a kortárs művészettel és technológiával foglalkozó VICE amerikai magazin blogja (http://motherboard.vice.com).

A Google különleges eszközöket használ a világ csodáit bemutató projektjéhez. A helyszínek zöme nem járható be autóval, így a Street View munkatársai gyakran átalakított kerékpárokat használnak, hogy "közel férkőzzenek". A szigorúan védett Machu Picchun azonban még így is nehéz dolguk lesz. Az Andokban megbújó inka fellegvár nehezen megközelíthető, rengeteg lépcső és emelkedő vezet fel rá, ezért a Google embereinek az út egy részét vélhetően gyalogszerrel kell megtenniük, hogy feltérképezzék a helyet. A felvételek mindazonáltal akár már ebben az évben elkészülhetnek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×