Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Okos traffipaxokat állít be a rendőrség

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem csak sebességmérésre lesznek alkalmasak a rendőrség által beszerezni kívánt új készülékek, hanem rendszámfelismerésre vagy forgalomtorlódás észlelésére, sőt, kiszűrik a szabálytalanul sávot váltó sofőröket is - mondta el az InfoRádiónak Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság osztályvezetője.

Jámbor István beszámolt arról, hogy a rendőrség többszáz sebességmérő készülék megvásárlásra írt ki közbeszerzési pályázatot. Az eszközbeszerzést 2015. március 15-ig bonyolítják le.

Az összesen 525 új készülékből 160 lesz változtatható helyű, azaz mobil és 365 fixen telepített eszköz. Ez utóbbiakat jellemzően lakott területre fogják elhelyezni - több mint 200-t -, míg 90-et gyorsforgalmi útra és 60-at mellékutakra tesznek ki.

A jelenleg használt kamerákhoz képest az új berendezések jóval több funkcióval rendelkeznek.Nem csak sebességmérésre lesznek képesek, hanem például rendszámot is felismernek, így ha az ellenőrző pontnál körözött jármű halad el, a rendőrök nyomban intézkedhetnek. A készülék képes lesz ellenőrizni a záróvonal átlépését és azt is, ha valaki olyan sávban közlekedik, ahol nem szabadna.

Az ellenőrző pont emellett nem kimondottan jogsértésekkel kapcsolatos szolgáltatásokra is képes, így forgalomszámlásra, torlódás észlelésre szintén alkalmas.

Az új készülékek révén nagyobb valószínűséggel követheti valamilyen szankció a jogsértést - mutatott rá Jámbor István.