A jó minőségű borok mellé a gasztronómia és borturizmus fejlesztésére is szükség van, ezért a Badacsonyi Kört alkotó négy borászat ismert séfeket kért fel, hogy a helyi alapanyagokat felhasználva alkossanak egy új badacsonyi ételt. A terv az volt, hogy az alapanyagok, és így maga az étel stílusa a Badacsony régió értékeit tükrözzék.
A Badacsonyi halderelyét Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök), Orbán Béla (a Magyar Parlament séfje, Országalma étterem), Takács Lajos (Olimpia, Laci! Pecsenye), Gál Attila (Káli Art Inn), Wolf András és Fekete Antonio (New York Kávéház és Salon Étterem) alkotta meg.
A derelye tésztájába badacsonyi kéknyelű szőlő levelét és petrezselymet tesznek pürésítve, ettől szép zöld színt, selymességet kap a tészta. Ebbe töltik bele a harcsafiléből, füstölt szalonnából és kecskesajtból álló tölteléket, majd a hagyományos derelyéhez hasonlóan kiszaggatják, kifőzik. Hallevesben zsenge új répát, zöldborsó hüvelyt félig megpárolnak, ezt adják a derelye mellé, amihez kecskesajt ropogóst kínálnak, az ételt pedig szőlőkacsokkal díszítik.
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte