Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nekibátorodtak a magyarok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar lakosság csaknem 40 százaléka próbálna ki valamilyen különösen veszélyes sportot, legvonzóbb az ejtőernyős ugrás és a siklórepülés, de sokan vállalnák be a bungee jumpingot és a vadvízi evezést is - derül ki a Generali Biztosító felméréséből.

A 1200 fős reprezentatív kutatás arra kereste a választ, hogy a 18-59 év közötti magyar lakosság mennyire vonzódik az adrenalinszintet emelő sportokhoz. A felmérésben résztvevők 56 százaléka próbálná ki az ejtőernyős ugrást, 49 százalék a siklórepülést, 41 százalék a vadvízi evezést. A bungee jumping a megkérdezettek 38 százalékát, a sziklamászás 35 százalékát érdekli. Arra a kérdésre, hogy mi volt eddig a legveszélyesebb sport, amit eddig Ön vagy családtagja kipróbált, a legtöbben a síelést, a snowboardot és a kerékpározást említették, illetve a repülés (ejtőernyőzés, siklórepülés) is az élvonalban szerepelt.

A felmérés adatai szerint egyre kevésbé félünk az extrémsportoktól: a szülők 56 százaléka akár gyermekének is megengedné, hogy kipróbálja valamelyiket. Ezen a téren a férfiak engedékenyebbnek bizonyulnak: kétharmaduk hagyná gyermekének, hogy extrémsportot űzzön, míg a nőknek csak 49 százaléka gondolja ugyanígy.

A közlemény szerint a lakosság 13 százalékának volt már súlyos sportsérülése. Ezek a balesetek a férfiaknál jóval gyakoribbak: minden ötödik férfinak volt már olyan súlyos sérülése, amelyet testmozgás során szerzett, további 11 százalék esetében személyesen ugyan nem történt baj, de családjában már volt súlyos eset.

A biztosítótársaság eddigi adatai alapján a kutatásban is igen népszerűnek bizonyult ejtőernyőzés (a kifizetett károk 43 százaléka) és a ralisport (34 százalék) közben történik a legtöbb baleset, míg a hegy- és sziklamászás az összes káreset tíz százalékát teszi ki.

Az egészségbiztosítási törvény szerint különösen veszélyes sport a barlangászat, bázisugrás, ejtőernyőzés, falmászás, félkezes és nyílttengeri vitorlázás, hegymászás és sziklamászás az V. foktól, hőlégballonozás, jet-ski, vízisí, magashegyi expedíció, bungee jumping, műrepülés, paplanernyőzés, rally, roncsautósport, sárkányrepülés és vadvízi evezés.