Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tavaszi hőségrekordok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A rendkívül hideg tavaszkezdet után csütörtökön ellenkező előjelű rekordokat mértek szinte egész Csehországban.

A Cseh Hidrometeorológiai Intézet (CHMÚ) jelentése szerint kora délután az ország területén működő mérőállomások 95 százaléka az utóbbi száz év legmagasabb hőmérsékleteit mérte.

A legmelegebb Prágában és Közép-Csehországban volt, ahol a hőmérő higanyszála mindenütt túllépte a 25 Celsius-fokot. A rekordot 28,6 Celsius fokkal Dobrichovicében mérték. Prága központjában 28,5 fok volt. E két helyen 7,5 illetve 1,5 fokkal dőlt meg az utóbbi száz év rekordja.

Rendkívüli melegek voltak Észak-Csehországban is. Doksanyban 28,2, míg Teplicében 26,9 fokot mértek.

Valamivel hidegebb volt az idő Morvaországban, de ott is 24-25 Celsius-fok körül mozogtak a mért értékek.

Néhány helyen több mint 20 Celsius-fokos eltérés volt a múlt heti értékekhez képest. A nyugat-csehországi Kvilda településen a múlt hét elején még mínusz 19,1 Celsius-fok volt, míg csütörtökön 3 fok volt a napi csúcshőmérséklet.

Mindezek ellenére több hegyvidéki üdülőközpont még a hét végére is kitűnő sízési körülményeket és havat jelent. A cseh-lengyel határon fekvő Jeseníky-hegység Ovcárna nevű központjában például csütörtökön is 190 centiméteres volt a hóréteg, s az egyébként kellemes időjárás szép hétvégét ígér.

A CHMÚ közleménye szerint ugyanakkor az idei tavasz első két hetének átlaghőmérséklete -1 fok volt, ami az utóbbi száz év leghidegebb tavaszkezdetét jelenti.