Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rózsaszín gyémánt 40 millió dollártért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mintegy 40 millió dollárért kelt el egy páratlan rózsaszínű gyémánt a Christie's aukciósház New York-i árverésén.

A Christie's szóvivője szerint ez volt a legdrágább gyémánt, amelyet valaha árverésen értékesítettek az Egyesült Államokban: 39,3 millió dollárért (8,9 milliárd forintért) kelt el.

A telefonon licitáló vevő nevét nem hozták nyilvánosságra.

A Kis herceg néven ismert drágakő a világon ismert három legnagyobb csiszolt rózsaszín gyémánt egyike. A súlya 34,65 karát.

A Kis herceg egyik tulajdonosa Haidarábád állam egykori uralkodója volt, akit a XX. század első felében a világ leggazdagabb emberének tartottak. A gyémántot először 1960-ban árverezték el, akkor a Van Cleef and Arpels ékszerész cég londoni részlege vásárolta meg 46 ezer fontért (mai áron több mint 294 millió forintért).

A briliáns a nevét a 14 éves Baroda indiai hercegről kapta, aki részt vette a Vab Cleff and Arpels által Párizsban rendezett estélyen.

A New Yorkban rendezett ékszerárverésen összesen 81,3 millió dollár (18,4 milliárd forint) folyt be.

"A keddi ékszerárverés a második legsikeresebb volt az Egyesült Államok történetében Elizabeth Taylor ékszereinek elárverezése után" - mondta Rahul Kadakia, az Christie's ékszer részlegének vezetője. A híres színésznő ékszereit 2011 decemberében árverezték el 115 millió dolláros (26 milliárd forintos) rekordáron.

Az árverésen valaha eladott legdrágább rózsaszín gyémántnak azt a 24,78 karátos követ tartják, amelyet 2010-ben adott el a Sotheby's Genfben 45,7 millió dollárért (10,4 milliárd forint).