eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A férfiak csak feleannyira tudnak a nők szeméből olvasni, mint a férfiakéból

A férfiak csak feleannyira képesek a nők tekintetéből érzelmeket kiolvasni, mint a férfiakéból, ráadásul agyuk lustább is a női szemek dekódolásához - fedezték fel német kutatók.

A Bochumi Egyetemi Kórház tudósai Boris Schiffer vezetésével 22 férfi agyi reakcióit vizsgálták mágneses rezonanciával (MRI). Az alanyok 21-52 év közöttiek voltak. 36 szempár fotóját mutatták fel nekik, 18 nőét és 18 férfiét. Az alanyoknak meg kellett sejteniük, hogy az egyes tekintetek milyen érzelmeket tükröznek. A fotókon pozitív, semleges és negatív érzelmet közvetítő szempárok voltak.

Az eredmény: az alanyok tanácstalanabbak voltak női tekintet láttán, mint férfién, ráadásul agyuk érzelmi központja kevésbé élénken reagált, nem fokozódott annyira a véráramlás a területen, mint férfi tekintet esetén.

A kutatók a jelenségre - hogy a férfiak jobban tudnak olvasni férfiak, mint nők tekintetéből - csak feltételezett magyarázattal tudnak szolgálni. Egészen a régmúltba nyúlnak vissza, és a férfiak eltérő evolúciós fejlődését hozzák fel lehetséges okaként annak, hogy miért érzéketlenebbek a női érzelmekkel szemben.

"A férfiaknak jutott a főszerep a területért vívott harcokban, fontos lehetett, hogy férfi ellenfelük szándékát és várható tetteit gyorsan felismerjék, meg tudják jósolni" - írják a kutatók tanulmányukban, amely a PLOS ONE című tudományos folyóiratban jelent meg.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×