eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jávai langurkölyök született a fővárosi állatkertben

Jávai langurkölyök született a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A kis majom húsvéthétfőn született, mostanra már a nagyközönség is láthatja. Nevet egyelőre nem kapott, gondozóinak ugyanis még nem sikerült megfigyelniük, hogy milyen nemű a nyolctagú langurcsapat legújabb tagja - tájékoztatta az intézmény kedden az MTI-t.

A kis állat anyja, Negro tapasztalt állat, a "gyereknevelésbe" pedig a csapat mindet tagja besegít neki.

A jávai langur (Trachypithecus auratus) egy Délkelet-Ázsiában honos majomfaj, amely nemcsak a természetben számít veszélyeztetett fajnak, hanem állatkertekben is nagyon ritkán látható. Európában alig két tucat állatkertben mutatják be, Magyarországon ilyen állatokat kizárólag a fővárosi intézményben tartanak, ahol a Xántus Jánosról elnevezett állatházban laknak.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2007 óta élnek jávai langurok. Akkor két nőstény, Negro és Szmörre, valamint egy Orange nevű hím került Budapestre. Az első szaporulat 2008-ban született, és azóta is rendszeresen jönnek világra langurkölykök. A Negro és Orange nászából most világra jött kölyök apjához hasonlóan narancsvörös színű, de később még befeketedhet, tehát egyáltalán nem biztos, hogy ezt a színt felnőtt korára is megtartja.

A jávai langur a cerkófmajmok családjába, azon belül az úgynevezett karcsúmajmok közé tartozó állatfaj. Elterjedési területe Délkelet-Ázsiára, közelebbről néhány Indonéziához tartozó szigetre, elsősorban Jávára, Balira és Lombokra korlátozódik. Nappal aktív, kisebb csoportokban élő állat, amelynek étlapján szinte kizárólag növényi eredetű táplálékok, levelek, gyümölcsök, rügyek és hajtások szerepelnek. A nőstények héthónapos vemhesség után hozzák világra utódjukat. A fiatalok 3-4 évesen válnak ivaréretté, és akár húsz évig is élhetnek.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×