Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jávai langurkölyök született a fővárosi állatkertben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jávai langurkölyök született a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A kis majom húsvéthétfőn született, mostanra már a nagyközönség is láthatja. Nevet egyelőre nem kapott, gondozóinak ugyanis még nem sikerült megfigyelniük, hogy milyen nemű a nyolctagú langurcsapat legújabb tagja - tájékoztatta az intézmény kedden az MTI-t.

A kis állat anyja, Negro tapasztalt állat, a "gyereknevelésbe" pedig a csapat mindet tagja besegít neki.

A jávai langur (Trachypithecus auratus) egy Délkelet-Ázsiában honos majomfaj, amely nemcsak a természetben számít veszélyeztetett fajnak, hanem állatkertekben is nagyon ritkán látható. Európában alig két tucat állatkertben mutatják be, Magyarországon ilyen állatokat kizárólag a fővárosi intézményben tartanak, ahol a Xántus Jánosról elnevezett állatházban laknak.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2007 óta élnek jávai langurok. Akkor két nőstény, Negro és Szmörre, valamint egy Orange nevű hím került Budapestre. Az első szaporulat 2008-ban született, és azóta is rendszeresen jönnek világra langurkölykök. A Negro és Orange nászából most világra jött kölyök apjához hasonlóan narancsvörös színű, de később még befeketedhet, tehát egyáltalán nem biztos, hogy ezt a színt felnőtt korára is megtartja.

A jávai langur a cerkófmajmok családjába, azon belül az úgynevezett karcsúmajmok közé tartozó állatfaj. Elterjedési területe Délkelet-Ázsiára, közelebbről néhány Indonéziához tartozó szigetre, elsősorban Jávára, Balira és Lombokra korlátozódik. Nappal aktív, kisebb csoportokban élő állat, amelynek étlapján szinte kizárólag növényi eredetű táplálékok, levelek, gyümölcsök, rügyek és hajtások szerepelnek. A nőstények héthónapos vemhesség után hozzák világra utódjukat. A fiatalok 3-4 évesen válnak ivaréretté, és akár húsz évig is élhetnek.