Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A gasztronómia tavaszi sztárja: a medvehagyma

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A medvehagyma egyre népszerűbb fűszernövény, a mesterszakácsok mellett a háziasszonyok is mind gyakrabban alkalmazzák. Váradi-Szabó Balázs, a Baldaszti`s market gourmet bolt üzletvezetője azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy ha magunk szedjük, nézzük meg alaposan, hogy medvehagymát tépünk-e le.

Pozitív jelenség, hogy újra népszerű a medvehagyma Magyarországon - mondta az InfoRádió kérdésére Váradi-Szabó Balázs, a Baldaszti`s market gourmet bolt üzletvezetője. Hozzátette: fontos hangsúlyozni, hogy újra, hiszen ez a kiváló fűszernövény "mindig is velünk volt", régóta ismert a magyar gasztronómiában.

A medvehagymát a legjobb nyersen fogyasztani, zöldfűszerként. Minden olyan esetben, amikor bazsalikomot, rozmaringot, vagy metélőhagymát használnánk, behelyettesíthetjük a medvehagymát. Fűszerezhetünk vele salátát, rakható levesekbe, akár raguk és szószok ízesítésére is használhatjuk - mondta Váradi-Szabó Balázs.

A medvehagyma előnyei

Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.

Óvatosság!


A medvehagyma évelő növény. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli. Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik.

Magyarországon főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már látható hajtásai vannak. Tömeges tenyészhelye a Mecsek, ahol legkorábban Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin jelenik meg - írja a Wikipédia.

Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a - hasonló körülmények között élő - májusi gyöngyvirággal illetve az őszi kikericcsel. Mindkét esetben az eredmény súlyos, esetenként halálos mérgezés lehet, mivel az említett két növény levelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

Ötletek a konyhában

Nagyon sokféle bántalomra használható. Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest (egy krumpli, hagyma, fokhagyma és tejszín hozzáadásával), illetve a hűtőszekrényben tárolható pestóként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom.

Hanganyag: Domanits András