eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65212.36
2024. április 19. péntek Emma

Török kürtőskalácsos nyílt Berlinben

Török kürtőskalácsos nyílt Berlinben, a német főváros központjában működő büfében sós és csípős változatban is árulják a magyar eredetű kalácsot.

A nyugat-berlini Kurfürstendamm metróállomás aluljárójában nyílt büfé a Makara nevű török hálózat első külföldi tagja. A 2011-ben alapított láncnak Isztambulban és több más török nagyvárosban összesen harminc tagja van. Ismertségét nagyban növeli egy marketingfogás: a Kuzey Güney (Kelet-Nyugat) című szappanopera egy szereplője is egy Makara-büfében dolgozik.

A Törökországban igen népszerű sorozat a németországi török közösségben is kedvelt. Berlinben is sokan nézik, például a Bilir-család. A sorozatból származik az ötlet, hogy Németországban is meg lehetne próbálkozni a kürtőskaláccsal - mondta az MTI-nek Serkan Bilir, az első németországi Makara-büfé tulajdonosa.

A kürtőskalács nem ismeretlen Berlinben, de a magyar árusok csak időnként, főleg az ünnepi vásárokon, például karácsony idején tűnnek fel a városban. Állandóan működő kürtőskalácsos nincsen. "Mindenütt csak a hagyományos pékségek vannak, pedig a kürtőskalács egész évben finom" - mondta Serkan Bilir.

A berlini török családban született vállalkozó is egy pékséget vezetett az utóbbi három évben, és egyre erősebben érezte, hogy inkább valami újat kellene kezdenie. A franchise rendszerben működő Makara hálózatra felesége, a tévésorozat nagy rajongója hívta fel a figyelmét.

A forgalmas aluljáróban március végén nyitotta meg büféjét. A kürtőskalácsot magyar specialitásként hirdetik és elkészítésekor a magyar hagyományokat követik - emelte ki Serkan Bilir. Elmondta: úgy tudja, a hálózat alapítója Magyarországon figyelt fel az édességre, és a Makara-büfékben használt elektromos sütők is magyar technológia alapján készültek.

Ugyanakkor a magyar hagyományt a török környezetben újraértelmezték, így megjelent például a nutellás és a pisztáciás kürtőskalács, valamint az édes fajták mellett a sós - sajtos-olivás - változat is. Berlinben aztán még tovább fejlődött a magyar eredetű kalács kultúrája: Serkan Bilir innovációja a jalapeno csilipaprikával ízesített, igen csípős kürtőskalács.

A nyitás óta eltelt három hét alatt elkezdett formálódni a törzsvásárlói kör. Van már olyan vendég is, aki szinte minden nap kürtőskalácsot reggelizik - mondta a tulajdonos. Ugyanakkor a forgalom élénkítése céljából csökkenteni kellett az árat, a kezdeti 4 euró (mintegy 1200 forint) helyett így már 2,70 és 3,20 euró közötti bevezető áron lehet kapni kürtőskalácsot az egyik leghíresebb berlini sugárút elején lévő metrómegállónál.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×