eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Olaszrizlingek a balatoni jég hátán

"Olaszrizling Szerintünk" néven szerveztek programot csopaki pincészetek és néhány balatoni szálloda. A rendezvény egyik része a közönségnek, a másik a szakmának szólt, mindkettő jól sikerült.

A Csopakra ellátogató turisztikai szakemberek megjegyezték: még életükben nem láttak olyat, hogy egy rendezvény ennyi embert megmozgasson a Balatonnál, januárban. Az Olaszrizling Szerintünk programot a Balatonikum szervezte, a két helyszín a csopaki Jásdi Birtok és a Szent Donát Pincészet volt.

Szakmázó borászok

A Jásdi Borteraszon megtartott szakmai kóstolón mintegy 40 borról beszélgettek az összegyűlt szakemberek, akiknek a többsége a Balaton körüli borvidékekről érkezett. Rajtuk kívül részt vettek az eseményen somlói, egri, móri, villányi és muzslai borok és borászok is, jelezve, hogy az olaszrizling a Kárpát-medence számos területén megtalálható, sok helyen pedig meghatározó szőlőfajta.

A borászok kóstolója után a badacsonyi Laposa Bence tett fel okos kérdéseket. Kereste például az olaszrizling eszenciáját, azt a két jól meghatározható, jól látható, jól kóstolható "alfajt", amik nélkül szétfolyik a történet, amik nélkül nem lehet úgy a piacra lépni, hogy a fogyasztók megértsék, mit jelent az olaszrizling. A két fontos irány közül az egyik az "alapbor", a megfizethető "ivóbor" kategóriája. Ez ne kerüljön sok pénzbe, de azért mutasson értékeket, némi jellegzetességet, felismerhető karaktert. A másik a dűlős bor, a termőhely tulajdonságait megfogalmazó tétel.

Az alapbor kategóriának vannak szabályai Laposa szerint, például a könnyű szerkezet mellé ne társuljon magas alkohol. Vagy a felső kategóriában: a túlzott illat- és zamatintenzitás szerinte csökkenti a borok értékét.

Mit lát Jásdi?

Laposa Bence felvetésére a csopaki Jásdi István elmondta: szerinte legalább 8-10 olyan bor volt a kóstolt sorban, ami megfelel az elvárásoknak, vagyis mutat valamilyen fajtakaraktert és mellette dűlőegyéniséget. Igen, meg kellene fogalmazni a két alaptípust - értett egyet Laposa Bencével a házigazda. Mint mondta, a mintegy 38 megkóstolt bor többsége inkább a termőhelyi kategóriába sorolható, de akadtak alapkategóriás tételek is. Ezek közül, Jásdi szerint, legalább 3-4 olyan bor, amiből ki lehetne indulni, ha körvonalazni akarjuk a könnyed, gyümölcsös olaszrizlinget, amit 1000 és 1500 forint között kéne árulni a boltokban. Ebből a kategóriából talán lehetséges 2-3 millió palackot készíteni és/vagy eladni Magyarországon, a közel egységes típusú alap-olaszrizlingből.

Jásdi kiemelte, hogy inkább a dűlőválogatások voltak a közös kóstolón. Szerinte ezekből százezres nagyságrendben lehet eladni a magyar piacon.

Így összegzett: "én azért valamilyen haladást, előrelépést érzek. Nyilván jó lenne, ha minden izgalmas dűlőből lehetne olyan borokat kóstolni, amelyek közel azonos stílusban készülnek. Az alkohol például legyen 12,5 és 13,5 százalék körül, 6-os savval. Egy borvidék akkor lesz "nagy", ha ezt az összekóstolást sok jó adottságú dűlő borával el lehet játszani.

Mit hozott a másnap?


A pénteki kóstoló utáni napon Jásdi Istvánék (Csopaki Kódex) és Laposa Bencéék (Badacsonyi Kör) arról döntöttek, hogy a két csapat a következő évjárattól "kísérleti" borokat is készít, azzal a céllal, hogy legyenek olyan olaszrizlingek, amelyek közel azonos módon születnek meg, lehetőséget adva az érdemi összehasonlításra.

Szombaton a közönség kóstolta az olaszrizlingeket, a több száz érdeklődő közül sokan a szakmai programokon is részt vettek. Mészáros Gabriella előadásában kiemelte, hogy az olaszrizling olyan szőlőfajta, amely kitűnően képes a termőtalaj adottságait megmutatni. A Borkollégium vezető tanára szerint a lényeg az, hogy jó minőségű bor készüljön el és az legyen egyedi. Erre az olaszrizling tökéletesen alkalmas - hangsúlyozta a szakember, aki szerint a három csúcsfajta a chenin blanc, a rajnai rizling és furmint. Ezek azért emelkednek ki, mert nagyon magas minőségű bort képesek adni, amik emellett extrém hosszú ideig érlelhetők is. Másik plusz: mi mindenre lehet használni az adott szőlőfajtát, vagyis hányféle bortípus készíthető belőle. A világviszonylatban megnevezett három "élharcos" mögött szorosan ott van az olaszrizling, vagy például a chardonnay is - vélekedett Mészáros Gabriella.

A rendezvényen felvett interjúkat az InfoRádió bormagazinjában hallhatják szerda este.
A szakmai kóstolóról itt olvashatók részletek.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×