eur:
394.45
usd:
369.62
bux:
65196.65
2024. április 19. péntek Emma

A tetoválás növeli a hepatitis C kockázatát

A tetovált emberek csaknem négyszer nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg a hepatitis C vírusával (HCV), mint azok, akiknek testét nem díszíti "varrás" - erre a következtetésre jutottak a New York-i Egyetem kutatói, akik eredményeiket a Hepatology című folyóiratban ismertették.

A hepatitis C főként vérrel való érintkezés útján terjed - 1992 előtt vérátömlesztéssel is fertőződhettek a betegek, de szerepel az okok között intravénás droghasználat is.

Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban 3,2 millióra tehető a hepatitis C vírusával fertőzött személyek száma. Többségük nem tud a betegségéről, amely sokáig tünetmentes marad. A HCV szerepel a májrákot kiváltó vezető kórokok között, és ez a májátültetés leggyakoribb indikációja az Egyesült Államokban. A vírussal fertőzöttek 70 százalékánál alakul ki krónikus májbetegség, s öt százalékuk májzsugorban vagy májrákban hal meg.

A jelenlegi vizsgálat során a kutatók 2004 és 2006 között három New York-i körzet kórházaiban csaknem kétezer személyt kérdeztek ki arról, hogy van-e tetoválásuk, valamint esetleges HCV-okozta májmegbetegedésük. Adataik szerint a hepatitis C-ben szenvedők 34 százaléka rendelkezett tetoválással, míg a nem tetováltak között a betegek aránya 12 százalék volt. A vizsgálat során csak olyan eseteket vettek figyelembe, ahol kizárható a vérátömlesztéssel vagy intravénás droghasználattal való fertőzés valószínűsége.

"A tetoválás kockázati tényezőt jelent" - hangsúlyozta Fritz Francois, a tanulmány társszerzője, hozzátéve azonban, hogy a vizsgálat során nem sikerült közvetlen kapcsolatot találni a tetoválás és a hepatitis C-fertőzés között.

Scott Holmber, a CDC szakértője óvatosságra int a vizsgálati eredményekkel kapcsolatban, mondván, hogy az anonim kikérdezés ellenére a droghasználók aligha vallják be a kábítószerezést, és nem lehet kizárni annak az eshetőségét sem, amikor valaki még a tetoválás előtt fertőződik meg.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×