Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kaotikus állapot a mátrai síparkban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kaotikus állapot alakult ki vasárnap a mátraszentistváni síparkban, miután megszűnt az áramszolgáltatás, és sem a felvonók, sem az éttermek nem működnek - tájékoztatta a sípark médiareferense az MTI-t.

Mintegy 1400 vendég hiába váltotta meg a síbérletét; sokan több száz kilométerről érkeztek; a helyzetet súlyosbítja, hogy az erre a hétvégére meghirdetett Hófesztivál megrendezése is lehetetlenné válik - közölte Erbeszkorm Tamás.

A héten ez már a második alkalom, hogy áram hiányában nem tudják üzemeltetni a síparkot; legutóbb másfél millió forint értékben térítették vissza a bérletek árát a vendégeknek - tette hozzá.

Elmondta: a szerdai áramszünet idején értékes berendezések mentek tönkre és most is tetemes kárra számítanak. Ugyanis amennyiben nem áll helyre a szolgáltatás, újra kártalanítaniuk kell a méltán ingerült vendégeket.

A helyzetet súlyosbítja, hogy nem csak a sípark, hanem a környező szállodák működtetését is lehetetlenné teszik az áramkimaradások.

A szolgáltató, az Émász vis maiorra hivatkozik, illetve arra, hogy a szerződésben soha nem garantáltak százszázalékos szolgáltatást - mondta Erbeszkorn Tamás.

Legutóbb szerdán szünetelt az áramszolgáltatás a Felső-Mátrában, Galyatetőn és környékén. Akkor Boros Norbert, az Elmű-Émász szóvivője az MTI-nek elmondta: az elmúlt időszakban rendkívüli mennyiségű, úgynevezett tapadó hó esett a Mátra 600 méternél magasabban fekvő területein. A lerakódó hó fákat döntött ki, amelyek elektromos vezetékekre, villanyoszlopokra dőltek, megszakítva a terület áramellátását.

A szolgáltató szakemberei folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán, a kialakult helyzetért nem a cég a felelős - mondta akkor a szóvivő, rámutatva: az erdőtörvény előírja a gazdáknak, hogy a vezetékek közelében ritkítsák, gallyazzák a fákat, azonban ezt nem teszik meg.