eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma

Borúlátóbbak és önzőbbek az egykék

Az egygyerek-politika bevezetése után született kínaiak bizalmatlanabbak, önzőbbek és borúlátóbbak az előző generáció képviselőinél - derült ki egy új kutatásból.

A tanulmányt készítő ausztrál kutatók 421 pekingi nő és férfi viselkedését elemezték, akiknek egy része a szigorú, egy gyermeket engedélyező családtervezési politika 1979-es bevezetése előtt, másik része pedig azután született. A többnyire húszas-harmincas éveikben járó felnőttekből álló két csoport tagjait különféle, viselkedést és hozzáállást vizsgáló közgazdasági játékok és tesztek segítségével hasonlították össze.

A kutatók azt találták, hogy az egyke-generáció képviselői kerülik a versenyt, kevésbé lelkiismeretesek, idegesebbek, jelentős mértékben pesszimistábbak, mint a korábban születettek. Mivel az egykék kockázatkerülők, kevésbé valószínű, hogy saját vállalkozást alapítanak, szabadúszó állást vállalnak vagy brókernek állnak, aminek többek közt a gazdasági életre és a munkaerőpiacra is lehet közvetlen hatása.

Bár az egykék általánosságban elkényeztetettként és önzőként vannak elkönyvelve a kínai társadalomban, a mostani tanulmányt megelőzően nem készült tudományos alapokra helyezett felmérés róluk.

A tanulmány megállapításaival kapcsolatban egyes kutatók óvatosságra hívják fel a figyelmet, mondván, hogy a generációk közti változásoknak többrétű okai vannak, azt a társadalmi-gazdasági környezet átalakulása, az életszínvonal emelkedése, de akár a táplálkozási szokások változása is befolyásolja. A kutatás készítői is megjegyezték: nem azt akarták bizonyítani, hogy az egykéknek komoly problémáik vannak, hanem azt, hogy a testvérnélküliségnek igenis hatása van rájuk.

Az egygyerek-politika eredeti formájához képest mára nagy mértékben fellazult, a legutóbbi, 2009-es hivatalos adatok szerint a lakosság csaknem kétharmada mentesült a rendelkezés alól, sőt arányuk az elmúlt évek enyhítéseinek köszönhetően tovább nőtt.

A politika teljes visszavonása egyelőre nem szerepel a központi kormány tervei közt, az évtized közepéig biztosan fennmarad.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×