eur:
394.25
usd:
368.91
bux:
66396.61
2024. április 25. csütörtök Márk

Idős apának betegebb lehet a gyereke

Nem az anya, hanem az apa fogantatáskori életkora befolyásolja nagyobb mértékben a születendő gyerek későbbi betegségkockázatát, az idősebb apáknál jelentősen megnövekszik az utódjuknak átadott génmutációk száma - állapították meg az izlandi deCODE Genetics cég kutatói.

A Nature című tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányban 78 olyan izlandi család tagjainak genetikai állományát határozták meg, amelyekben autizmussal vagy szkizofréniával élő gyereket nevelnek. A vizsgálat eredménye szerint az apai életkornak alapvetően fontos szerepe van abban, hogy e betegségeknek mekkora lesz a genetikai kockázata az utódnál.

"Valamennyi eredményünk arra utal, hogy a férfiak korának emelkedésével növekszik hímivarsejtjeikben az örökletes mutációk száma" - mutatott rá Kari Stefansson, a reykjavíki székhelyű biotechnológiai vállalat igazgatója. Mint hozzátette, a mutációk számának kortól függő növekedése megemeli annak esélyét, hogy a gyerek olyan ártalmas mutációt hordoz, amely autizmushoz vagy szkizofréniához vezethet.

Az elemzésben úgy találták, hogy a fogantatáskori apai életkor minden egyes évvel való növekedése átlagosan két új génmutációhoz vezetett az utód genomjában, ami azt jelenti, hogy az apák által továbbadott új mutációk száma a pubertástól kezdve 16,5 évenként megduplázódhat.

Arra azonban nem tudnak választ adni a kutatók, hogy melyik életkorban ad már okot aggodalomra az átadott génmutációk számának emelkedése, mert az utód későbbi egészségét számos más tényező is meghatározza. Stefansson kiemelte, hogy bár a nők is egyre több génmutációt adnak tovább gyereküknek életkoruk emelkedésével, ám jóval nagyobb számban találtak ilyeneket a férfiaknál.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×