eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Mennyire érzik magukat biztonságban a nők?

Bár a fejlett országokban rendre jobb a közbiztonság, mint a fejlődő régiókban, ebből nem következik, hogy a nők és a férfiak biztonságérzete egyformán magas lenne - derül ki a Gallup 143 országra kiterjedő kutatásának az eredményéből. Európában és Magyarországon is lényegesen több férfi érzi biztonságosnak az éjszakai utcákat, mint nő.

Új-Zéland, Málta, Olaszország, Franciaország, Ausztrália és az Egyesült Államok is azon országok között van, ahol a Gallup frissen közölt tanulmánya szerint a legnagyobb a nők és férfiak biztonságérzete közötti különbség. A kutatók szerint ezek az országok a legjobb példák arra, hogy bár az országok fejlettségi szintjének javulásával párhuzamosan együtt jár a közbiztonság javulása is, ezt a nők és a férfiak nem feltétlenül egyformán tapasztalják.

A Gallup vizsgálata szerint világszerte a nők 62, a férfiak 72 százaléka érzi úgy, lakókörnyezetében éjszaka is biztonságosak az utcák. Az alacsony jövedelmű országokban a nők 59, a férfiak 67 százaléka érzi biztonságosnak lakhelyét, a gazdag országokban a nők esetében szintén 59 százalékos ez az arány, de a férfiak esetében már 82 - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A nemek közötti különbség regionálisan is tetten érhető. A Szahara alatti afrikai országokban relatív alacsony a biztonságérzet: a nők esetében 54, a férfiak esetében 61 százalékos, és így a nemek közötti különbség csak hét százalékos. Ázsiában szintén hét százalékos az eltérés, de ott a nők 70, a férfiak 77 százaléka érzi biztonságosnak az éjszakai utcákat.

A Közel-Keleten és Észak-Afrikában szintén alacsonyabb a mutató, de a különbség már magasabb: a nők 50, a férfiak 64 százalék érzi magát biztonságban. Az amerikai kontinensen 16 százalékos különbséget mértek úgy, hogy a nők 50, a férfiak 66 százaléka válaszolt pozitívan. A szovjet utódállamokban a legalacsonyabb, 43 százalékos a nők éjszakai biztonságérzete, a férfiaké viszont 60, így az eltérés 17 százalék.

A nemek közötti különbség a legtöbb gazdag országot területén tudó Európában a legmagasabb: a nők 55, a férfiak 75 százaléka érzi biztonságosnak az éjszakai utcákat, így az eltérés 20 százalékos.

A kutatás szerint a fejlett országokban a számos közbiztonsági intézkedés ellenére megoldatlan probléma maradt a nők elleni erőszak. Új-Zélandon például, ahol az ENSZ szerint a fejlett országok között is különösen súlyos a családon belüli erőszak, a Gallup adatai szerint a nők 50, a férfiak 85 százaléka érzi biztonságban magát, ha éjszaka kell az utcára mennie. A 35 százalékos különbség a legmagasabb a felmérés során lekérdezett államok között.

A Gallup adatai szerint 34 százalékos a különbség Málta és Algéria területén is, Olaszországban és Cipruson 28, Franciaországban, az Egyesült Államokban és Albániában 27, Svédországban pedig, ahol a legtöbb nemi erőszakot regisztrálják Európában, 26 százalékkal alacsonyabb a nők biztonságérzete, mint a férfiaké.

A vizsgált 143 országból 84-ben mértek kétszámjegyű különbséget, köztük Magyarországon is. Hazánkban a nők 49, a férfiak 67 százaléka érzi lakókörnyezetében éjszakai is biztonságosnak az utcákat.

Legbiztonságosabb és legkevésbé biztonságos

A nemi különbség mértékétől függetlenül fejlődő és fejlett országok is szerepelnek azon államok között, ahol a két nem biztonság érzete a legmagasabb. Dániában, Ausztriában és Kanadában például kétszámjegyű ugyan a különbség, de mindhárom országban 70 százalék fölötti a magukat biztonságban érző nők aránya.

A legmagasabb a mutató Grúziában, ahol az elmúlt években látványosan javult a közbiztonság. Az országban a nők 90, a férfiak 93 százaléka tekinti biztonságosnak lakókörnyezetét. Ruanda a lista második helyezettje: a nők 89, a férfiak 94 százaléka nyilatkozott pozitívan. Az arányok annak is köszönhetőek, hogy az országban jelentős politikai hangsúlyt kapnak a nők jogai: például alkotmányos előírás, hogy a döntéshozó pozíciók 30 százalékát nők töltsék be.

A lista harmadik helyére kerülő Szingapúr esetében 88 százalékos a nők, 91 százalékos a férfiak biztonságérzete. A magas mutató nővédelmi intézkedések, például a migráns női munkavállalóknak nyújtott törvényi védőeszközök sora áll.

A lista másik végén olyan államok állnak, mint Afganisztán, Csád, Algéria, a Dominikai köztársaság, Oroszország, Dél-Afrika, Venezuela vagy Malajzia, ahol a nők kevesebb, mint 35 százaléka érzi magát biztonságban, de - Algéria kivételével - a férfiak biztonságérzete is alacsony, 40 és 50 százalék közötti.

Az afrikai országok esetében kiugróan magas a nők ellen elkövetett nemi erőszak, Dél-Afrikában például 600 ezerre becsülik az elkövetés éves számát. Afganisztánt pedig, amely a nők 21, a férfiak 36 százalékos arányával a legkevésbé biztonságos állam a listán, a Thomson Reuters Foundation nemrég minősítette a világ legveszélyesebb országának.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×