Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hogyan élhetünk tovább két évvel?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két évvel meghosszabbíthatnák életüket az amerikai felnőttek, ha naponta három óránál kevesebbet ülnének - állítják amerikai kutatók.

Csupán az, ha a napi tévézést két óra alá szorítanák, 1,4 évvel hosszabbítaná meg az amerikaiak életét - hangsúlyozta a kutatócsoport a British Medical Journal (BMJ) című folyóirat online kiadásában megjelent tanulmányában.

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint az amerikai felnőttek átlagosan napi 7,7 órát töltenek fizikai aktivitás nélkül.

Arra a felvetésre, hogy az emberek nagy része íróasztal mellett vagy máshol, de ülve tölti munkaidejét, Peter Katzmarzyk, a tanulmány társszerzője, a Pennington Bioorvoslási Kutatóközpont munkatársa felhívta a figyelmet más követhető stratégiákra. Véleménye szerint például, az íróasztalokat ki lehetne cserélni pultokra, amelyek mellett állva dolgoznának, sőt futópadot is beállíthatnak mellé, a megbeszéléseket pedig akár sétálva is meg lehetne tartani. Email helyett a személyes megkeresést javasolja házon belül a szakember.

A számításokhoz életmódra vonatkozó felmérések adatait és népességi egészségügyi adatokat használtak fel, valamennyit az Egyesült Államokból.

Korábbi tanulmányok már összefüggést találtak egyfelől a hosszas ülés, televíziózás, másfelől a cukorbetegség, szívbetegség és szélütés nagyobb kockázata között.