eur:
394.09
usd:
365.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ön támogatná a posztumusz reprodukciót?

Sok amerikai ért egyet azzal, hogy halott vagy haldokló házastárs spermáját vagy petesejtjét lefagyasszák annak érdekében, hogy az életben maradó fél számára megmaradjon a gyermekvállalás lehetősége.

A posztumusz reprodukció esetében leggyakrabban petesejtet, spermát, vagy embriót fagyasztanak le, mielőtt a pár érintett tagja olyan orvosi beavatkozáson (például kemoterápián) esne át, ami terméktelenné teheti. Ha a beteg esetleg meghal, az előzetes intézkedésnek köszönhetően az életben maradt fél még mindig vállalhat gyermeket a párjával, igaz mesterséges úton.

Az Egyesült Államokban újabban sürgősségi esetben is lehetővé vált a beavatkozás a házastárs hirtelen halála vagy váratlanul jelentkező súlyos betegsége esetén. A Fertility & Sterility magazin ezer felnőtt válaszadót kérdezett meg a posztumusz reprodukcióról, amelynek során arra volt kíváncsi, mennyire elfogadott a beavatkozás, illetve annak elvégzését milyen feltételekhez kötnék - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A kutatás eredményei szerint az amerikai fele ért egyet a beavatkozás lehetőségével. Minden ötödik megkérdezett nem tudott állást foglalni, a többi pedig ellenezte. Az egyetértők többsége azonban szigorú feltételekhez kötné ezt a gyermekvállalási opciót: 70 százalék minimum elvárásként fogalmazta meg, hogy az érintett írásban erősítse meg, hogy egyetért spermája/petesejtje lefagyasztásával, és halála esetén annak esetleges felhasználásával.

Arról is megkérdezték a válaszadókat, mit tennének hasonló helyzetben. Minden második megkérdezett, köztük a reproduktív korú megkérdezettek 41 százaléka, nem akarná, hogy halála esetén spermát vagy petesejtet vegyenek tőle.

A beavatkozással foglalkozó American Society for Reproductive Medicine jelenleg nem rendelkezik követendő irányelvekkel a sürgősségi beavatkozásokra vonatkozóan. A European Society for Human Reproduction and Embryology azonban írásos beleegyezést tesz szükségessé, továbbá az érintett halálát követően egy éves várakozási időt ír elő, mielőtt sejtjeit felhasználnák.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×