Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ön támogatná a posztumusz reprodukciót?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sok amerikai ért egyet azzal, hogy halott vagy haldokló házastárs spermáját vagy petesejtjét lefagyasszák annak érdekében, hogy az életben maradó fél számára megmaradjon a gyermekvállalás lehetősége.

A posztumusz reprodukció esetében leggyakrabban petesejtet, spermát, vagy embriót fagyasztanak le, mielőtt a pár érintett tagja olyan orvosi beavatkozáson (például kemoterápián) esne át, ami terméktelenné teheti. Ha a beteg esetleg meghal, az előzetes intézkedésnek köszönhetően az életben maradt fél még mindig vállalhat gyermeket a párjával, igaz mesterséges úton.

Az Egyesült Államokban újabban sürgősségi esetben is lehetővé vált a beavatkozás a házastárs hirtelen halála vagy váratlanul jelentkező súlyos betegsége esetén. A Fertility & Sterility magazin ezer felnőtt válaszadót kérdezett meg a posztumusz reprodukcióról, amelynek során arra volt kíváncsi, mennyire elfogadott a beavatkozás, illetve annak elvégzését milyen feltételekhez kötnék - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A kutatás eredményei szerint az amerikai fele ért egyet a beavatkozás lehetőségével. Minden ötödik megkérdezett nem tudott állást foglalni, a többi pedig ellenezte. Az egyetértők többsége azonban szigorú feltételekhez kötné ezt a gyermekvállalási opciót: 70 százalék minimum elvárásként fogalmazta meg, hogy az érintett írásban erősítse meg, hogy egyetért spermája/petesejtje lefagyasztásával, és halála esetén annak esetleges felhasználásával.

Arról is megkérdezték a válaszadókat, mit tennének hasonló helyzetben. Minden második megkérdezett, köztük a reproduktív korú megkérdezettek 41 százaléka, nem akarná, hogy halála esetén spermát vagy petesejtet vegyenek tőle.

A beavatkozással foglalkozó American Society for Reproductive Medicine jelenleg nem rendelkezik követendő irányelvekkel a sürgősségi beavatkozásokra vonatkozóan. A European Society for Human Reproduction and Embryology azonban írásos beleegyezést tesz szükségessé, továbbá az érintett halálát követően egy éves várakozási időt ír elő, mielőtt sejtjeit felhasználnák.