Kinőhető-e a táplálékallergia?

Infostart
2012. június 2. 17:30
Ételallergia leggyakrabban csecsemő- és kisdedkorban jelentkezik, a gyermekek többségénél azonban rendszerint három-négy éves kor körül elmúlnak a tünetek. A táplálékallergia megszűnése nem kizárólag életkor függvénye, azon is múlik, hogy mi okozta a panaszokat.

A csecsemő- és kisgyermekkorban jelentkező táplálékallergia gyakran okoz bőrpanaszokat, jellegzetes tünete a vörös, hámló, viszkető foltokkal jelentkező ekcéma. Emellett gyakori, hogy a szülők, gyermeküknél jelentkező rendszeres hasfájásról, puffadásról, esetleg hányásról számolnak be - magyarázza Hidvégi Edit gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Felnőttek esetében az ételallergia jellemzően inkább az ismerten allergiás betegek között jelentkezik, és száj körüli kipirulást, torokcsiklandást, orrfolyást okoz. Ennél súlyosabb, ha haltól, ráktól, vagy mogyorótól lesz életveszélyes sokkja a betegnek.

A tejcukor felszívódási zavara a gyomor-és bélrendszerben okoz panaszokat. A betegek többnyire visszatérő hasfájás, puffadás, vagy hasmenés miatt fordulnak orvoshoz.

A gyermekkori ételallergia okai

Epidemiológiai adatok szerint a négy év alatti gyermekek táplálékallergiájának 5-8 százalékos előfordulása felnőttkorra fokozatosan 2-3,5 százalék körülire csökken. A gyermekek körében tapasztalható magasabb gyakoriság részben egyéni, részben életkori sajátosságok következménye.

Ebben az életkorban az ételallergia kialakulásához hozzájárulhat a gyomor- és bélrendszer immunológiai éretlensége. Kisgyermekeknél jellemzően alacsony a gyomor savtermelése, ezáltal az elfogyasztott táplálék nem bomlik le teljesen. A bélrendszer fejletlenségének következtében pedig, az így csak részben megemésztett táplálékban található allergén molekulák is könnyebben szívódnak fel és váltanak ki allergiás reakciókat. Emellett az anyatejes táplálás helyett, az étrendbe korán bevezetett fajidegen fehérjék is okozhatnak tüneteket.

Tehéntejet ihat, a mogyorót kerülje!

A táplálékallergia gyakorisága az életkor mellett az elfogyasztott allergénnel is összefüggést mutat. Kutatások alapján az egyes táplálékok által kiváltott reakciók, mint a tehéntej, vagy a tojásallergia esetében, gyerekeknél nagyobb eséllyel szűnnek meg az allergiás tünetek, mint hal-, földimogyoró-, vagy dióallergia esetén.

Tej- és tojásallergia esetén a panaszok megszűnése annál valószínűbb, minél alacsonyabb a betegség diagnózisakor mért, kiindulási IgE szint, vagyis az allergiát jelző ellenanyag mértéke nem túl magas és idővel csökkenést mutat.

Felnőttkorban kialakult ételallergia esetén a tapasztalatok alapján egy-két éves szigorú diétát követően a betegek közel egyharmadánál tolerancia alakult ki a tejre, tojásra, búzára és paradicsomra. A táplálékallergia tehát felnőttkorban is megszűnhet, azonban itt is vannak kivételek. A dió-, és halallergia rendszerint változatlanul fennmarad.

Az allergiára hajlamos, más néven atópiás gyermekeknél gyakori az úgynevezett allergiás menetelés folyamata. Eszerint az allergiás tünetek életkoronként különböző formában jelentkeznek. A csecsemő- és kisgyermekkori ekcémát követő, vagy azzal egyidejű táplálékallergia megszűnését követően kisiskolás kor környékén allergiás náthás, később asztmás tünetek jelentkezhetnek.

A táplálékallergia tehát várhatóan a gyermekek 80-90 százalékánál megszűnik, de a későbbi életkorban sajnos fokozott hajlam jelentkezhet légúti allergiás betegségek kialakulására.