eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Mikor szükséges az allergiavizsgálat fogászati kezelés miatt?

Az elmúlt 10-15 év során rohamosan emelkedett az allergiás betegek száma. Allergiás tüneteket okozhat például pollen, étel, lakáson belüli allergének, de nem ritka a fogászatban használt anyagok okozta reakció sem.

A fogászati allergiákat két alapvető csoportba soroljuk: a kezelés során azonnal, vagy nagyon rövid időn belül fellépő reakciók, illetve a késői, több hét, hónap, vagy akár év múlva megjelenő allergiák - magyarázza Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Az allergiás reakciókat elsősorban a fogászati kezelés során felhasznált gyógyszerek okozhatják: helyi érzéstelenítők, fertőtlenítők, helyi kezeléshez használatos szerek. Ilyen például a formaldehid, amelynek irritatív és allergiát kiváltó hatása egyaránt ismert. Széles körű ipari és mezőgazdasági használata mellett az egészségügyben fertőtlenítőszerként használatos. A kolofóniumot lenyomati anyagok, polírozó szerek tartalmazhatják. Az eugenolt különböző fogászati kezelőszerek, cink-oxidos cementek tartalmazzák. Okozhatnak hirtelen, néhány órán belül fellépő allergiás tüneteket az újabban gyakran használt fehér színű, fényre kötő tömőanyagok is.

A rövid időn belül jelentkező allergiás reakció jellemző tünete a beavatkozás helyén, vagy közvetlen környezetében kialakult vizenyő. Amennyiben a vizenyő terjed, test szerte kiütések jelentkezhetnek, nehézlégzés alakul ki, az elsősegély után azonnali orvosi kezelés indokolt.

Implantátumok és amalgámtömés

A fémallergiák megszaporodása egyértelmű, 10 év alatt a növekedés mértéke 14-26 százalék közötti. Ehhez nagymértékben hozzájárult a bizsuk és piercingek viselésének elterjedése és az implantációs technikák térnyerése - mondja a főorvosnő.

A késői allergiás reakciók okozói döntően a fémek, elsősorban nikkel, de lehet króm, kobalt, arany, réz, ritkán titán is. A nikkel túlérzékenység gyakran társul króm és kobalt érzékenységgel, valamint palladium és réz allergiával.

A szájüregi tünetek és az ajkak kiszáradása, berepedezése, kisebesedése mellett a nikkeltartalmú fémekkel való érintkezés helyén (kézen, alkaron, nőknél nyakon, fül környékén) kialakuló jellegzetes bőrtünetek hívhatják fel rá a figyelmet.

A késői allergiás reakciót okozó anyagok közé sorolható a már ritkán használt amalgám és higany is. A higanyt a gyógyászatban konzerválószerként használják, de ezen kívül számos más területen alkalmazzák (rozsdavédők, galvanizáló anyagok, aranyozó-, ezüstözők, festékek). A fogászatban az amalgám tömések alkalmazása idején növekedett meg a higany által okozott allergiás problémák száma.

Az előző csoportban említett fényre kötő tömőanyagok okozhatnak késői allergiás reakciót is.

A tünetek ez esetben, a szájban elhúzódóan jelenlévő sebek, fekély-szerű elváltozások, más esetben - igen gyakran - tartósan fennálló égő, csípő érzés formájában jelentkeznek. A panaszokat rendszerint az őket kiváltó pótlás, vagy tömés eltávolítása teljesen megszünteti.

Fogorvos előtt allergiavizsgálat?

A panaszok hátterében fennálló okok, illetve a későbbi problémák megelőzésének érdekében a fémekre allergiás egyének számára ajánlott epicutan (rátevéses) teszt elvégzése nagyobb fogászati beavatkozások - implantátum, fogbeültetés, tömések - előtt.

Amennyiben tehát előfordult már egy-egy nyaklánc, vagy fülbevaló viselése során fellépő bőrpír, viszketés érdemes allergológus szakorvost felkeresnünk. A teszt elvégzése során a beteg tünetmentes hát bőrére készen kapható kamrás tapaszok segítségével a vizsgálandó anyagokat felragasztjuk. A leolvasás a felhelyezést követő 24. 48. és 72. órában történik.

Az allergének pontos azonosítása nem csak fogászati kezelések, de nagyobb műtétek, protézisek behelyezését megelőzően különösen javasolt, hiszen túl az anyagi veszteségeken a beteg életminőségét is nagymértékben befolyásoló tényezőről van szó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×