eur:
394.52
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Hogyan kezelhető a fejfájás?

Tavasszal, a változékony időjárás hatására gyakrabban jelentkezik fejfájás, amely sok esetben napokon át is eltarthat, és megnehezíti nemcsak a mindennapos tevékenységeket, hanem a nyugodt elalvást is. Milyen megoldások léteznek a fejfájás kezelésére?

Élete során legalább egyszer mindenki biztosan szenved fejfájástól, a lakosság 40-50 százaléka pedig rendszeresen küzd különböző típusaival. A krónikus fejfájástól szenvedők gyakran esnek a fájdalomcsillapítók átmeneti enyhülést kínáló csapdájába, amely több szempontból is veszélyes lehet. A fájdalomcsillapítók gyakori szedése károsítja a gyomor- és bélnyálkahártyát, és ennek súlyos következménye lehet gyomor- és nyombélfekély kialakulása - figyelmeztet Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a Sleep Center főorvosa.

Fejfájás több okból jelentkezhet. A tavasszal a gyakori fronthatások mellett a náthás, influenzás megbetegedések kísérője lehet. Oka lehet szervi eltérés is, a nyaki csigolyák addig fel nem ismert elváltozása, a túlzott dohányzás, a másnaposság, a stressz és a kialvatlanság is.

Fejfájást okozhat még a különböző izomcsoportok görcse, merevsége, a magas vérnyomás, a cukorháztartás zavara, rossz látásélesség, pajzsmirigy betegség, krónikus arcüreggyulladás, vagy gyulladásban lévő foggyökér is.

Fejfájás-típusok

Az úgynevezett önálló fejfájás betegségek csoportjába tartozik a migrén, a tenziós fejfájás, vagy a viszonylag ritka, de igen erős fájdalmakat okozó cluster típusú fejfájás.

A migrén általában a fej egyik oldalán jelentkezik, jellegében görcsös, lüktető, és órákon, vagy akár egy-két napon át is tarthat. Típusos kísérő tünetei a hányinger, hányás, hang-és fénytúlérzékenység.

A tenziós fejfájás a fej körül, abroncsszerű fájdalommal jár, mely a nyaki- tarkótájék felé is kisugározhat. Gyakran kíséri szorongás és depresszió.

A cluster típusú fejfájás fél oldalon, jellegzetesen a szem körüli környéken okoz éles, szúró fájdalmat, amelyhez könnyezés, orrdugulás, orrfolyás, szempirosság is társul.

Hogyan kezelhető?

A fejfájás kezelésére ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre. A gyógymódok típustól és egyéntől függőek lehetnek, így azok meghatározása minden esetben szakorvos feladata.

A fejfájás okainak felderítése során a betegek első körben neurológushoz kerülnek, aki a panaszok függvényében további kivizsgálást javasolhat. A fájdalmak alapos feltérképezéséhez indokolt lehet belgyógyászati, szemészeti, fogászati kontroll és képalkotó vizsgálat (CT, MR, érvizsgálat) elvégzése is.

A fejfájás hátterében álló okok alapos felderítése után kezdhetjük meg a fájdalom megszüntetését. A terápia minden esetben személyre szabott, és függ a fejfájás típusától. Általánosságban elmondható, hogy a fájdalomcsillapítás mellett ajánlott életmódbeli változtatásokat is bevezetnünk a fejfájás megelőzésének érdekében. Fontos a napi rendszeresség visszaállítása az étkezéseket, alvást, fizikai aktivitást illetően, a káros anyagok - dohányzás, alkohol - kerülése. Emellett a különböző relaxációs kezelések és stresszoldó módszerek, masszázs is hatásosak lehetnek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×