Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szülők mutatják a rossz példát gyerekeiknek?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A legtöbb fiatal elismeri, hogy veszélyes, ha vezetés közben telefonálnak, vagy üzeneteket írnak, mégis sokan megteszik. Ennek oka lehet, hogy közel minden második válaszadó ugyanezt látja szüleitől - derül ki egy friss felmérés eredményéből.

A Consumer Reports felmérése szerint tízből nyolc 16 és 21 év közötti amerikai fiatal elismeri, hogy kockázatos a volán mögött telefonálni, vagy üzeneteket írni, olvasni. Ennek ellenére 29 százalékuk a lekérdezést megelőző egy hónapban olvasott vagy írt sms-t vezetés közben, 47 százalék pedig telefonált is kihangosító vagy headset használata nélkül.

A felmérés szerint meglehet, hogy a fiatalok szüleiktől látják a rossz példát, 48 százalékuk ugyanis látta már, hogy egyik vagy mindkét szülője telefonált, miközben vezetett.

A kutatásról beszámoló Reuters idézi az amerikai útbiztonsági hivatal, a U.S. National Highway Traffic Safety Administration adatait, amely szerint 2010-ben több mint háromezren haltak meg az utakon olyan balesetben, amelyet a sofőr figyelmét elterelő tényezők okoztak. A hivatal saját kutatásai szerint a 18-20 év közöttiek azok, akik a legnagyobb arányban részesei olyan baleseteknek, amelyek telefonálás miatt következtek be - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

Az országban 37 állam törvényi szinten tiltja, hogy mobiltelefon vagy más eszköz billentyűzetét használják vezetés közben a sofőrök, míg tíz tagállam - Kalifornia, Oregon, Washington, Nevada, Nyugat-Virginia, New Jersey, Maryland, Delaware, New York és Connecticut - területén tilos telefonálni vezeték nélküli eszköz vagy kihangosító használata nélkül.