Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Örömhír az anyák számára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Felére csökkent világszerte a szülő nők halálozási aránya az elmúlt két évtized alatt - állapították meg az Egyesült Nemzetek Szervezete által közzétett jelentésben szakemberek.

Az összeállítás szerzői szerint jelentős ugyan az előrehaladás, ám még mindig sok teendő van, hiszen ma is kétpercenként meghal egy nő terhességgel összefüggő komplikációk miatt.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), az ENSZ Népesség Alap és a Világbank közös jelentése szerint az anyai halálozások 99 százaléka a fejlődő országokban történik, és legtöbbjük megelőzhető lenne.

2010-ben 287 ezer anyai halálozás volt, ami 47 százalékos csökkenést jelent 1990-hez képest. Az összes anyai halálozás 56 százaléka a szubszaharai Afrikában történt, 29 százaléka pedig Dél-Ázsiában. A globális anyai halálozás mintegy harmada két országban következett be: India 19 százalékkal, Nigéria 14 százalékkal szerepel az összeállítás adatai között.

Az Egyesült Államokban 100 ezer élve születésre 21 anyai halál esik, ez 2010-ben 880 anyai halált jelentett, ami 2,5 százalékkal magasabb az 1990-es adatnál.

A Trendek az anyai halálozásban: 1990-2010 című jelentésben az anyai halálozást úgy definiálták, mint olyan haláleset, amely a várandósság alatt vagy annak vége után 42 napon belül bármely, terhességgel összefüggő okból következett be.