Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mitől pusztulnak a vombatok?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rejtélyes májbetegségtől kopaszodnak meg, majd pusztulnak el a dél-ausztráliai szőrösorrú vombatok - közölték ausztrál kutatók.

A teljes őshonos vombat populációt veszélyeztető betegségben az állat először foltokban elveszíti szőrzete kisebb-nagyobb hányadát, sokszor teljesen megkopaszodik, majd éhen hal.

Peter Clements, az ausztrál Természettörténeti Társaság kutatója elmondta, hogy munkatársaik több száz beteg állatot találtak Adelaide mellett, ahol becsléseik alapján a populáció akár 85 százaléka beteg lehet már. Szemtanúk szerint a beteg vombatok szinte teljesen mozdulatlanok, egy helyben ülnek a napon, és igyekeznek felmelegedni. Ez annál is meglepőbb, mert eredetileg éjszakai állatok, a szakemberek tudják, hogy amikor napfényben látják őket, akkor bajban vannak.

Először arra gyanakodtak a szakértők, hogy rühesek lettek, de a boncolások mást mutattak. Később egy Ausztráliában nem őshonos, behurcolt, mérgező gyomnövényre, a burgonya egyik gyomjára terelődött a gyanú, amelynek elfogyasztása károsíthatja a vombatok máját.

Az Adelaide-i Egyetem kutatói még nem tudják pontosan, hogy a vombatok miért fanyalodtak hirtelen a mérgező gyomra, de elképzelhető, hogy a hosszan tartó szárazság miatt lecsökkent az általuk kedvelt fű mennyisége hagyományos élethelyükön.