Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kinek fontosabb a karrier?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A fiatal nők nem puszták utolérték karrierambícióikban a férfiakat, de ma már fontosabbnak is tartják azt, mint férfi társaik - derült ki a Pew friss összehasonlító kutatásának eredményéből, amely arra is rámutat, ezek az ambíciók nincsenek negatív hatással a családi életre, a nők ugyanúgy vágynak boldog házasságra és gyerekekre, mint korábban.

A Pew Research Center 1997-es és 2010/2011-es adatfelvételek eredményeit hasonlította össze, és ennek alapján arra a megállapításra jutott, hogy a fiatal nők ma sokkal jobban vágynak szakmai sikerekre, mint férfi kortársaik. Az adatok szerint 1997-ben a 18-34 év közötti nők 56 százaléka tartotta az egyik legfontosabb dolognak az életében, de legalábbis nagyon fontosnak, hogy karriert csináljon, míg az azonos korú férfiak 58 százaléka vélekedett így.

A frissebb lekérdezés adatai azonban azt mutatják, hogy míg a férfiak ambíciói stagnálnak, a nőkéi szárnyalnak: a 2010/2011-es lekérdezés során a nőknek már 66, a férfiak ellenben 59 százaléka mondta, kiemelten fontosnak tartja a karrierépítést - számol be az ELTE TÁTK hírvele.

A változás az idősebb korosztályt sem kerülte el. 1997-ben a 35 és 64 év közötti nők 26 százaléka minősítette fontosnak a szakmai sikereket, míg az azonos korcsoportba tartozó férfiak 41 százaléka vélekedett így. A 2010/2011-es vizsgálatra a korosztályba tartozó nők utolérték férfi társaikat. A frissebb vizsgálat során a nők 42, a férfiak 43 százaléka hangsúlyozta a szakmai eredményesség fontosságát.

Bár sokan tartanak attól, hogy a nők szakmai ambíciói aláássák a hagyományos társadalmi értékeket, a karrier iránti igény növekedése mellett nem csökkent a házasság és család fontosságába vetett hitt. Mind az 1997-es, mind a 2010/2011-es kutatás során a nők és a férfiak egyaránt nagyobb arányban tartották fontosnak, hogy boldog házasságuk legyen, és jó szülőkké váljanak, mint azt, hogy eredményesek legyenek szakmájukban. A boldog házasságot mindkét nem 80 százalék fölötti arányban, a szülői eredményességet 90 százalék fölötti arányban minősítették fontosnak.

A fiatal nők, ha lehet, ma még inkább vágynak arra, hogy otthon és a munkában is jól teljesítsenek. A karrier iránti igény növekedése mellett a 18 és 34 év közötti korcsoportban nőtt azok aránya is, akik sikeres házasságra és a szülői szerepek sikeres teljesítésére vágynak.