Vége a kocka Ladáknak

Infostart
2012. május 1. 08:20
A folyamatosan csökkenő kereslet miatt hamarosan leállítják a Lada 2107-es modellek, a korábban Magyarországon is népszerű kocka Ladák gyártását.

A népszerű humorista Hofi Géza is külön dalban emlékezett meg a kocka Ladákról, amelynek gyártását leállítja az orosz Avtovaz autógyár. A vállalat szóvivője azt nem mondta el, hogy mikortól áll le a 2107-es modellek gyártása, csak annyit közölt, hogy az utóbbi időben erősen visszaesett a klasszikus Lada-modellek kereslete.

Igor Burenkov kiemelte, hogy az idei első három hónapban a Nyugat-Európában Lada Nova és Lada Riva néven árusított kocsik eladása 76 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest.

A Lada 2107-esek gyártása 1982-ben kezdődött, a Volga menti Togliattiban felépített gyárban a legjobb időkben évente 700 ezer kocsit állítottak elő. 2011-ben a gyártást áthelyezték egy másik városba, Ijevszkbe, az összeszerelést teljesen átvette az IzsAvto.

Az Avtovazban 2008 óta 25 százalékos részesedése van a francia Renault csoportnak, azóta az üzemet korszerűsítették. Jelenleg az AvtoVAZ legnagyobb darabszámban eladott modellje a Lada Kalina, emellett két új modellt, a Grantát és az új Largust állítják elő a gyárban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást