eur:
393.92
usd:
364.83
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az első házassági évfordulót ünnepli Kate és William

Egy éve, 2011. április 29-én kelt egybe Vilmos herceg, az Egyesült Királyság majdani uralkodója polgári származású kedvesével, Kate Middletonnal, aki azóta - férjével együtt - hollywoodi világsztárokat megillető globális népszerűségre tett szert.

A frigy mesekönyvekbe illő előzmények után köttetett, példázva, hogy egy kis faluban élő, szerény családban felnőtt leány néha valóban ráakadhat élete hercegére. Vilmos herceg Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban. Kate Middleton ugyanakkor közrendi családban nevelkedett, édesanyja, Carole a British Airways légiutas-kísérője volt, Michael Middleton, az apa ugyanennél a légitársaságnál töltött be forgalomirányítói állást.

Igaz ugyanakkor az is, hogy a hercegi hitves szülei az utóbbi években igen sikeres családi vállalkozást fejlesztettek ki. Cégük, amely gyermekzsúr-kellékek internetes forgalmazásával foglalkozik, Middletonékat mára milliomossá tette.

Kevés híja volt azonban, hogy a tündérmeséből ne legyen semmi. Vilmos ugyanis - általános megdöbbenésre - öt éve szakított kedvesével, akkori bulvársajtóbeli pletykák szerint azért, mert "megijedt" a házasság gondolatától. A mosolyszünet mindazonáltal alig két hónapig tartott, és az ifjú herceg sikeresen visszakönyörögte magát Kate kegyeibe.

Így is eltartott tíz évig, mire Vilmos rászánta magát a boldogító igen kimondására. A herceg 2001-ben ismerkedett meg Kate Middletonnal a skóciai St. Andrews egyetemén, és a házassági találgatások attól a pillanattól kezdve keringtek, hogy nyilvánvalóvá vált a kapcsolat komoly jellege.

A Woolworths, az egykori patinás brit áruházlánc például már 2006 karácsonyára legyártatott 25 ezer bögrét, 12 ezer tányért és 15 ezer szalvétát Vilmos és Kate "eljegyzési" portréjával. A Woolworths nem sokkal ezután tönkrement, a várva várt eljegyzési bejelentés pedig csak négy évvel később, 2010 novemberében hangzott el.

A brit bulvársajtó az idő múltával egyre gyakrabban illette a hercegi kedvest a "Waity Katie" becenévvel - "wait" angolul: várni, várakozni -, elismeréssel adózva Kate türelmének, egyben kimondatlanul, de érezhetően megróva Vilmost a hosszas habozásért.

Vilmos és Kate Middleton házassága azonban a brit monarchia utóbbi évtizedeinek legnagyobb sikersztorija. Az ősi londoni koronázó templomban, a Westminster apátságban tartott ceremónia élő közvetítését óvatos becslések szerint is kétmilliárd néző követte figyelemmel világszerte - ez volt minden idők legnagyobb nézettségű globális tévéközvetítése -, Kate pedig, akinek a királynő a menyegző után a Cambridge hercegnője címet adományozta, azóta igazi világsztárrá vált, akinek minden nyilvános megjelenése ugyancsak globális médiaesemény.

Az udvar azonban jól láthatóan ügyel arra is, hogy Katalin hercegnőt megvédje attól a médiaüldöztetéstől, amelytől Vilmos néhai édesanyja, Diana hercegnő annyit szenvedett. Az esküvő óta eltelt egy évben Katalinnak összesen ötven hivatalos nyilvános programja volt; Diana a Károllyal 1981-ben kötött frigy utáni első esztendőben 170 programot teljesített.

Az udvar és az alattvalók egyaránt abban reménykednek, hogy Vilmos és Katalin házassága másban sem fog hasonlítani a herceg szüleinek zajos és nyilvános házasságtörési botrányokkal kísért, végül válásba, majd tragédiába torkollt házasságára. Mindenki emlékszik még arra a példátlan, világszerte döbbenettel figyelt, 1995-ben sugárzott BBC-interjúra, amelyben Diana felfedte: tudja, hogy férje megcsalja őt ifjúkori kedvesével. Híressé vált, keserű félmosollyal odavetett mondata - "kicsit zsúfolt ez a házasság, mivel hárman vagyunk benne" - azóta is szállóige a brit sajtóban.

Ráadásul Diana gyanúja jogos volt. Ma már közismert tény, hogy Kamilla hercegnő - Károly herceg jelenlegi felesége - és a trónörökös intim kapcsolata, amely még az 1970-es években kezdődött, Károly és Diana esküvője után sem szakadt meg. Diana 1997-ben bekövetkezett tragikus párizsi autóbalesete után Kamilla jó ideig a leggyűlöltebb személyiség volt Nagy-Britanniában, mert szinte mindenki őt tartotta felelősnek a trónörökösi házasság 1996-ban bekövetkezett felbomlásáért, és a Diana egy évvel későbbi halálához vezető eseménysorozat egészéért.

A monarchiát alapjaiban megrázó akkori súlyos botrányoknak azonban Vilmos és Katalin házasságának első évében nyomát sem lehetett lelni. Katalin hercegnő minden jel szerint rendkívüli népszerűségnek örvend a királyi családon belül, aminek egyik beszédes jele, hogy a 86 esztendős uralkodó rendszeresen közös programokon jelenik meg unokájának feleségével. Kettejük viszonyának szorosságát jelzi az is, hogy - amint udvari bennfentesek a bulvársajtónak megsúgták - a hercegnő külön uralkodói engedély alapján "nagymamának" szólíthatja II. Erzsébet királynőt.

Katalin megkérdőjelezhetetlen népszerűségnek örvend a palota falain kívül is, mégpedig másfajta népszerűségnek, mint annak idején Diana. Dianát, aki 20 éves volt, amikor nála 13 évvel idősebb férje oldalán a királyi család tagja lett, szinte gyermeki bájáért bálványozta az egész világ. Katalin 29 esztendősen esküdött örök hűséget Diana szintén 29 éves fiának, és mindenki azt a felnőtt, megfontolt nőt látja benne, aki a közvélekedés szerint egyenrangú társa lesz az Egyesült Királyság majdani uralkodójának.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×