eur:
395.72
usd:
371.96
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Veszélyben vannak a szirticápák

Jelentősen csökkent a szirticápák (Carcharhinus perezii) száma a Csendes-óceánban, különösen az emberek által sűrűn lakott területek közelében, ahol számuk akár 90 százalékkal is kevesebb lett - olvasható egy nemzetközi kutatócsoport jelentésében, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra az Egyesült Államokban.

A Hawaii Egyetem által végzet felmérés drasztikus csökkenést mutatott az olyan sűrűn lakott szigetek körül, mint például Hawaii vagy Amerikai Szamoa, ahol sokkal kevesebben vannak, mint az érintetlenebb, távoli óceáni régiókban.

"Úgy becsüljük, hogy a szirticápák száma lényegesen a népesebb szigetek közelében csökkent, átlagosan 90 százalékkal a más, távolabbi korallzátonyokhoz képest. Röviden: az emberek és a cápák nem keverednek" - magyarázta Marc Nadon, a Conservation Biology című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A legutóbbi kutatást a "vontatottbúvár-felmérés" elnevezésű módszerre alapozták, amelynek során búvárpárok számlálják a cápákat, miközben egy hajóról lógó kötéllel vontatják őket.

"Más víz alatti 'népszámlálási' metódusokhoz képest - amelyek jellemzően szükségtelenül nagy terekben igyekszenek pontosan számba venni nagyszámú, mozgékony fajokat - ezek a felmérések gyors rögzítést tesznek lehetővé nagy zátonyvidékeken" - mondta Ivor Williams, a csoport vezetője.

A kutatók több mint 1600, 2004 és 2010 között végzett vontatás eredményeit összegezték, és hasonlították össze az emberi népesség növekedésével, valamint olyan műholdas adatokkal, mint például a tengervíz felszíni hőmérséklete és más óceáni jellemzők.

"Minden sűrűn lakott vidéket megvizsgáltunk a szirticápák száma itt drasztikusan csökkent, azokhoz a közeli zátonyokhoz képest, amelyek közelében nem él annyi ember" - mondta Nadon.

A kutatók ötféle szirticápafajt számláltak meg a kutatás során.

"A tapasztalt mintázat - vagyis a népes szigetek körüli alacsony szám - állandónak mutatkozott, tekintet nélkül az óceáni régióra vagy a tengeri állapotokra" - jegyezte meg Julia Baum, a tanulmány társszerzője, a kanadai Victoriai Egyetem docense.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×